• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

Ikea neemt maatregelen tegen levende ganzenpluk

17 feb 2009

Meubelreus Ikea gaat de MYSA OLVON donzen dekbedden en de donzen kussens GOSA NÄVA gefaseerd uit de winkels halen. Dit heeft Ikea aan Wakker Dier laten weten. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat Chinese donsleveranciers van Ikea de dieren levend plukken. De dekbedden en kussens van Ikea kunnen daardoor dons bevatten van ganzen die levend geplukt zijn. Wakker Dier had Ikea gevraagd maatregelen te nemen. Ikea erkent dat er sprake is van ‘dierenmishandeling’ en kondigt diverse maatregelen aan. Zo zet Ikea een nieuw traceersysteem op en worden handelspartners geweerd als niet uitgesloten kan worden dat het dons afkomstig is van levend geplukte dieren. Wakker Dier wil een verbod op de handel en import van dons van dieren die levend zijn geplukt. Daarvoor moet een keurmerk worden opgezet.
Dons: vaak levend geplukt
Wereldwijd worden nog steeds ganzen levend van hun veren ontdaan voor donsproducten zoals  dekbedden en kussens. Er bestaat geen keurmerk voor dons van ganzen die pas na hun dood worden geplukt. In Nederland worden geen dieren levend geplukt. Wel maken we hier gebruik van dons uit Oost-Europa en Azië, waar het levend plukken wel voorkomt. Vaak betreft het ganzen die voor foie gras worden vetgemest en één of meerdere keren in hun leven deze zeer pijnlijke ingreep moeten ondergaan. Wakker Dier ontraadt consumenten donsproducten te kopen, zolang er geen controle is op het dons. Beddenverkopers weten vaak onvoldoende van de herkomst van het dons en kunnen klanten ongestraft voorliegen.

 

In 2008 weigerde minister Verburg nog, na Kamervragen, om maatregelen te nemen tegen de import van dons van levend geplukte ganzen, omdat ze dacht dat dit amper voorkwam in Noordwest-Europa.
« Terug naar persberichten

successen van Wakker Dier

wat doet Wakker Dier?

In de Nederlandse vee-industrie produceren we jaarlijks zo'n 500 miljoen dieren, vaak onder afschuwelijk omstandigheden. Wakker Dier geeft deze ‘vergeten’ dieren een stem. Wij schudden iedereen wakker, want iedereen kan kiezen voor een beter dierenwelzijn.

wat kun jij doen?