• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • verrijkte kooi

De kooiei-campagne

De Nederlandse consumptie kooiei-vrij, dat is het doel van de kooiei-campagne van Wakker Dier. Want hoewel kooieieren niet meer in de kartonnen eierdoosjes in de supermarkt verkocht worden, kunnen ze er nog wel zijn: verscholen in producten als koekjes, ijs, toetjes, cakes, taarten, pasta’s en sauzen. Ook in de horeca kunnen kooieieren verscholen zitten in dergelijke producten of bijvoorbeeld omeletten. Gemiddeld krijgt een Nederlander elk jaar zo’n 44 eieren binnen via dit soort producten, terwijl lang niet altijd duidelijk is waar de eieren vandaan komen. Wakker Dier wil dat ook deze producten kooiei-vrij worden, en dat bedrijven duidelijk maken welk type ei in hun product zit.

Kooieieren in Nederland

De traditionele legbatterij, waarbij de leghennen in een kaal hok zitten met 20 dieren op een vierkante meter, is sinds 1 januari 2012 in Europa bij wet verboden. Andere kooisystemen zoals ‘verrijkte kooien’ en ‘koloniehuisvesting’ zijn in Europa nog altijd toegestaan. Ook komen de traditionele legbatterij-eieren Europa nog altijd binnen via landen als de Verenigde Staten, Argentinië en India, waar leghennen nog altijd standaard in traditionele legbatterijen zitten. Lees hier meer over het leven van een legkip.

De kooiei-campagne

Wakker Dier wil dat de Nederlandse consumptie kooiei-vrij wordt, en dat verstopte kooi-eieren vervangen worden door eieren van diervriendelijkere systemen, bij voorkeur vrije-uitloop, biologisch of Rondeel. Ook vragen wij producenten om op de verpakking duidelijk te maken welk ei ze gebruiken, zodat ook de consument kan kiezen voor de meest diervriendelijke variant in het schap. Zie hier welke bedrijven omschakelen en welke achterblijven.

Hele eieren

Hoewel de grote supermarktketens de doosjes met kooi-eieren al zo’n tien jaar uit de schappen hebben verbannen, zijn ze op andere plekken nog altijd wel te koop. Nederlanders kochten in 2012 gemiddeld nog 5 kooieieren per persoon. U kunt de eieren herkennen aan de ei-code die begint met een ‘3’, deze code geldt voor heel Europa. Lees hier meer over de ei-codes op tafeleieren.
 

radiospots kooiei-campagne

  • Scharrelpolitie: doe aangifte!
  • Scharrelpolitie: kooiei bij Honig
  • Scharrelpolitie: Honig mogelijk kooiei
  • Scharrelpolitie: kooiei bij Hanos

nieuws over leghennen

11 aug 2017 Kip mag niet de dupe zijn van gifschandaal

Honderdduizenden gezonde fipronil-kippen worden vergast, om puur economische redenen. Onacceptabel. Daarom eisen wij, samen met zeven andere organisaties, een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het ruimen moet stoppen. 

18 apr 2017 Wakker Dier op TV

'Een scharrelei is een schuur-ei' legden we uit bij RTL Live; bij Hart van Nederland geven we steun aan biologische boeren die in actie komen omdat ze zwangere koeien moeten slachten van de overheid; we leggen uit dat diervriendelijke foie gras niet bestaat bij Groen Licht.  

13 apr 2017 Lidl start met 'leghaantjes'

Goed Paasnieuws: Lidl gaat als eerste supermarkt de broertjes verkopen van legkippen. Normaal gaan deze haantjes direct uit het ei de shredder in. Lees ons persbericht of in het AD.  

Video's over leghennen

Laatste update: januari 2015

wat kun jij doen?