Van plofkip naar lokkip

Sinds 2016 zijn alle grote supermarktketens afgestapt van de plofkip. De kip die hiervoor in de plaats is gekomen, heeft een gezondere groei en is daarom geen plofkip. Maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven verschillen vaak niet veel met die van een plofkip. Omdat supermarkten er bovendien vaak mee kiloknallen, noemen wij deze kip de lokkip.

 • Skip de AH kip

  Skip de AH kip

 • Gezond bezig Albert Heijn?!

  Gezond bezig Albert Heijn?!

 • Albert Heijn, maak de kippen ook vrolijk!

  Albert Heijn, maak de kippen ook vrolijk!

 • Albert Heijn, spaar de kippen!

  Albert Heijn, spaar de kippen!

 • Albert Heijn regel het beter voor je kippen!

  Albert Heijn regel het beter voor je kippen!

 • Albert Heijn lokt nog steeds met keurmerkloze kip

  Albert Heijn lokt nog steeds met keurmerkloze kip

Schuilnamen

Lokkippen hebben in verschillende supermarkten verschillende namen. Zo heet de lokkip bij Albert Heijn de ‘AH kip’, bij PLUS de ‘nieuwe PLUS kip’ en bij Jumbo de ‘nieuwe standaardkip’. Supermarktketens SPAR, Hoogvliet, Jan Linders, COOP en Vomar plakken er een sticker met ‘Pluimgarantie’ op.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Herken de lokkip

Al deze lokkippen hebben één ding met elkaar gemeen: het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming ontbreekt op de verpakking. Zo is de lokkip in elke supermarkt toch te ontmaskeren.

Welzijn

Net als de namen, lopen ook de welzijnseisen per supermarkt uiteen. We hebben een overzicht gemaakt van alle supermarkten en hun ‘kipconcepten’. Geen van de supermarkten laat zijn lokkip naar buiten. Veel van de kippen zien nooit daglicht en hebben in de stal vaak maar een klein beetje meer ruimte dan de plofkip.

Campagne

Wakker Dier wil dat alle supermarkten de overstap maken naar kip met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. Zo kunnen de grootgrutters miljoenen dieren een beter leven bezorgen.

Skip de AH kip

Om de kippen te helpen, spreken we nu Albert Heijn aan op haar ‘AH kip’. De grootste supermarktketen van ons land stelt namelijk een van de laagste dierenwelzijnseisen aan haar lokkip. Hierdoor leeft de AH kip bijvoorbeeld met 16 kippen op een vierkante meter.  Dit is kwalijk, want hoge kipdichtheden veroorzaken welzijnsproblemen. Zo droogt de poep van de kippen moeilijker als de dieren dichter op elkaar in de stal staan. Natte ammoniakrijke uitwerpselen bijten in de poten van de kippen, en kunnen zo voetzweren veroorzaken.

De Albert Heijn kiloknalt ook nog eens veel met deze kip. Zo hopen ze klanten te lokken, maar in feite houden ze welzijnsverbeteringen voor miljoenen kippen tegen.

kipdichtheid – infographic

De tv-spot

Als je nooit in een kippenstal komt, is het niet zo eenvoudig om je voor te stellen hoe vol het is als er 16 kippen op een vierkante meter zitten. Daarom brengen wij dat in onze tv-spot in beeld.

De kippen in onze commercial zijn van een biologisch kippenras. Ze wegen gemiddeld iets minder dan het gewicht waarop Albert Heijn zijn AH kip slacht. En daar is meteen nog een verschil: de kippen uit onze spot worden niet geslacht. Zij wonen nu bij Stichting Melief, waar ze de rest van hun leven zorgeloos mogen rondscharrelen.