Je zou verwachten dat de overheid het goede voorbeeld geeft. Maar die vindt de boodschap ’te controversieel’ en serveert nog massaal vlees in overheidsgebouwen. Kortom, Nederland wil veranderen maar de overheid kijkt weg. Dat is toch de wereld op z’n kop?

Dierenwelzijn, milieu en gezondheid

We weten inmiddels allemaal dat minder vlees eten beter is. Beter voor de dieren in de vee-industrie. Zij leiden een gruwelijk leven en zitten opgesloten in een wereld van beton en staal met nauwelijks ruimte of daglicht. Beter voor het milieu, omdat minder vlees eten leidt tot minder broeikasgassen en veel lager verbruik van water. En beter voor onszelf, omdat minder bewerkt vlees eten het risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 kan verminderen.

Manifest voor Minder Vlees

Om echte verandering tot stand te brengen kun je de verantwoordelijkheid niet alleen leggen bij mensen en bedrijven. Daarom start Wakker Dier een Manifest voor Minder Vlees. Hierin roepen wij de overheid op om te komen met een ambitieus plan. Hieronder lees je onze drie eisen.

1. Spreek je uit voor minder vlees: benoem als overheid hardop dat we minder vlees moeten eten. Dat dit goed is voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid is geen controverse, maar een wetenschappelijk bewezen feit.

2. Geef zelf het goede voorbeeld: verminder het vleesaanbod in alle overheidsrestaurants en verleg de focus naar vegetarische alternatieven.

3. Stimuleer het eten van minder vlees: start een grote meerjarige voorlichtingscampagne gericht op minder vlees eten. Noem hierin het beestje bij de naam: minder vlees eten is beter voor ons allemaal.