Let op: neem bij ernstige hittestress, bijvoorbeeld als de dieren schuimbekken, zelf contact op met de politie via telefoonnummer 144.

Beeld: varkens met hittestress in een vrachtwagen

Meer doen?

Help mee om dit dierenleed meer zichtbaar te maken, door je waarneming ook op Facebook, Instagram of Twitter te zetten. Gebruik de hashtag #hittestress en tag @wakkerdier. Vermeld op social media nooit een exact adres of locatie, ook boeren hebben recht op privacy.

Hittestress herkennen

Hittestress springt het meest in het oog in de openbare ruimte. Zoals kippen en varkens die opgepropt in vrachtwagens worden vervoerd, of koeien en schapen die zonder beschutting in de wei staan. Maar ook binnen in de stallen is hittestress een enorm probleem. Want daar is het vaak nog heter dan buiten.

Koeien met hittestress gaan hijgen, zweten en gaan minder op de grond liggen om zoveel mogelijk af te koelen. Kippen spreiden hun vleugels en hijgen. Varkens rollen door de poep, hijgen en schuimbekken, omdat dit de enige manier is voor een beetje verkoeling. Algemene symptomen zijn hijgen, kwijlen, schuimbekken, trillen en een snelle ademhaling. Wil je meer weten over hittestress en de gevolgen ervan? Kijk dan hier.

Groeiend probleem

Met de Monitor Hittestress houdt Wakker Dier bij of er op dit moment risico is op hittestress en hoe vaak er dit jaar al sprake is geweest van hittestress. In de zomer van 2018 was er een record aantal hittestressdagen, waar naar schatting twee miljoen koeien, ruim vier miljoen varkens en tientallen miljoenen vleeskuikens een of meerdere keren last hadden van (ernstige) hittestress. Dit probleem wordt alleen maar groter, want de verwachting is dat tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toeneemt en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelt.

Nationaal Hitteplan voor dieren

Onlangs kwam minister Schouten (LNV) met een beroerd hitteplan voor dieren op transport. Zo mogen dieren tot een buitentemperatuur van maar liefst 35 graden nog in benauwde transportwagens worden gestopt. Wakker Dier wil dat er een Nationaal Hitteplan komt met verplichte maatregelen voor alle dieren. Zoals een transportverbod dat eerder ingaat, schaduwplekken en genoeg water in de wei, en koelsystemen en een lagere bezetting in de stal. Om dit op de agenda te krijgen, is jouw handtekening nu nodig. Laat je stem horen en eis samen met Wakker Dier een Nationaal Hitteplan voor Dieren.