• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

Stalmelk in Chocomel en Fristi

  • stalmelk chocomel letters
Eén op de drie Nederlandse koeien komt helemaal nooit buiten. Hun melk vind je onder andere terug in Chocomel en Fristi. Deze merken garanderen geen weidegang voor al hun koeien en mixen nog steeds weidemelk met stalmelk. Dat proef je niet, maar dat weet je nu wel! Hieronder een ruime keuze diervriendelijkere alternatieven.  
 

Melkvrij

Alpro heeft chocoladedranken met kokos- of amandelmelk. Er zijn ook allerlei vruchtendranken met soja- of havermelk. Hier komt helemaal geen koe aan te pas. Ze zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar.  

 

Biologisch keurmerk

Biologisch gehouden koeien lopen ’t meest in de wei. Jumbo verkoopt biologische chocolademelk van het eigen merk. De biologische chocolademelk van Zuivelrijck vind je bij biowinkels. Geen chocola, wel lekker en biologisch: de biologische yoghurtdrinks van Arla. Je herkent biologische alternatieven aan dit logo:

 

 


 

Weidemelklogo - weidemelkgarantie

Het weidemelklogo garandeert dat de koeien minstens 120 dagen van het jaar, 6 uur lang in de wei hebben gelopen. Je vindt dit logo bijvoorbeeld op de chocolademelk van de merken Albert Heijn en Optimel en op diverse yoghurtfruitdranken van bijvoorbeeld Optimel, Vifit en Yoki Drink. 

Let wel goed op het logo, want sommige merken wekken alleen een ‘groene sfeer’ op, maar een leuk plaatje zegt nog niets over het leven van de koeien. 

 

Koe-onvriendelijk zonder weidemelklogo: 

Pas op voor yoghurtdrinks en chocolademelk zonder weidemelklogo. Hier zit hoogstwaarschijnlijk naast weidemelk, óók stalmelk in. Let op, deze lijst is niet compleet: 
Chocolademelk
Yoghurtfruitdrink
Chocomel Fristi
Plus & Jumbo huismerk Yogho Yogho
Albert Heijn Basic            Optimel Lang Lekker pakjes
Cocio Melkunie Milk Shake
Melkan pakjes Jumbo huismerk
Lilac  
Inex  
 
  

Wat wil Wakker Dier vooral verbeteren?


  • Weidegang voor alle koeien
  • Kalfjes laten opgroeien bij hun moeder in de kudde.
  • De melkproductie terug naar een normaal peil zodat koeien gezond blijven

radiospots over stalmelk

  • stalmelk fristi radiospot
  • stalmelk chocomel radiospot

nieuws over melkkoeien

24 jun 2017 Stalmelk in Chocomel en Fristi

Vandaag start Wakker Dier een campagne om de klanten van Chocomel en Fristi te waarschuwen dat er deels stalmelk in zit. Deze merken laten niet alle koeien in de wei. Gelukkig zijn er veel diervriendelijkere alternatieven. Lees meer.  

20 jun 2017 Hulp voor bioboer en biokoe

We vroegen iedereen om een kleine bijdrage te doen voor de advocatenkosten van de bioboeren. Met succes! €10.000 werd opgehaald en wij verdubbelen naar €20.000. Grote dank allemaal! Lees meer.   

wat kun jij doen?