• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • slideshow dierziekte schmallenberg

Het Schmallenberg-virus

Het Schmallenberg-virus komt voor bij herkauwers. De eerste uitbraak was in 2011. Dit virus is tot nu toe aangetroffen bij volwassen koeien, lammetjes, kalfjes en geitenlammeren. Het is niet besmettelijk voor mensen. Het virus is in 2014 en 2016 nog aangetroffen bij Nederlandse runderen.

Symptomen

Bij volwassen koeien veroorzaakt het virus koorts, diarree en verminderde melkafgifte. Bij andere volwassen herkauwers zijn er nog geen symptomen gesignaleerd. Het virus wordt tijdens zwangerschap overgedragen. Het beïnvloedt de ontwikkeling van de foetus en zorgt ervoor dat deze dood of misvormd geboren wordt.

Bestrijding

Er is nog weinig bekend over de verspreiding van het virus, wat de bestrijding bemoeilijkt. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door knutten (een muggensoort). Er is een vaccin tegen het virus geregistreerd, maar dat is nog niet beschikbaar voor gebruik. Op dit moment is de aanpak gericht op preventie: het contact met knutten zo veel mogelijk voorkomen. 

Nieuws over dierziekten

20 dec 2016 Vogelgriep slaat om zich heen

De vogelgriep is nu ook uitgebroken in pluimveerijk gebied in Gelderland met bijna 300.000 slachtoffers tot gevolg. Deze winter telt al ruim 600.000 slachtoffers. Wakker Dier pleit voor preventieve vaccinatie en inkrimpen van de veestapel. Lees meer.  

26 nov 2016 Vogelgriep eist 190.000 slachtoffers

Op een bedrijf met eenden is vogelgriep gevonden. Op 3 andere plekken worden de eenden preventief geruimd. Samen gaat het om 190.000 dieren. Wakker Dier wil minder dieren en vaccinaties om de ellende van de steeds terugkerende vogelgriep te beperken. 

20 jun 2016 Verbod op uitloop voor kippen??

De gemeente Oss overweegt een verbod voor biologische en vrije uitloop kippen als dieronvriendelijke en omstreden maatregel ter voorkoming van vogelgriep. Wakker Dier protesteert. 

Laatste update: januari 2017.

Wat kun jij doen?