1. Wat is de meest voorkomende koeiennaam?

De meest voorkomende koeiennaam is Anna. Maar omdat er zoveel koeien gehouden worden, krijgen de koeien ook een nummer. De meeste boeren geven hun koeien de naam van hun moeder met een nummer erachter.

2. Wat is het geslacht van een vaarskalf?

Dát is een vrouwelijk kalfje.

Kalfjes zeggen hun moeder direct na de geboorte vaarwel
Het kalfje wordt weggehaald en individueel opgesloten, om daar (kunst-)melk uit een emmer te krijgen. Op sommige kalfjes wacht later hetzelfde leven als hun moeder. De andere kalfjes, waaronder alle stiertjes (de mannelijke kalfjes), gaan op transport naar een ander bedrijf om te worden afgemest voor de productie van kalfsvlees.

3. Waarom zie je zo weinig koeien met hoorns?

Op jonge leeftijd worden bijna alle koeien onthoornd. Dit om te voorkomen dat ze elkaar en de boer verwonden in de krappe stallen. Het is verplicht om deze pijnlijke ingreep met verdoving uit te voeren. Een deel van de kalfjes krijgt helaas niets tegen de napijn, die soms wel twee dagen aanhoudt. Een klein deel van de koeien wordt geboren zonder hoorns, omdat dit eruit is gefokt.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

4. Hoe oud wordt een melkkoe gemiddeld in de vee-industrie?

Een melkkoe moet elke dag topprestaties leveren. Zij krijgt haar eerste kalf als ze twee jaar oud is. Op dat moment komt de melkproductie op gang. Om de melkproductie op gang te houden, wordt een melkkoe ieder jaar kunstmatig bevrucht. Vaak houdt een koe dit vol tot ze vier of vijf jaar oud is. 50 tot 70 procent van alle melkkoeien moet rond deze leeftijd dan ook naar het slachthuis, vanwege gezondheidsproblemen. De melkkoe wordt dus vaak niet ouder dan vier of vijf jaar. Terwijl een koe van nature wel 25 jaar oud kan worden!

5. Hoeveel liter melk geeft een melkkoe per dag?

Een melkkoe produceert gemiddeld 25 literpakken per dag. Dat is 9.000 liter melk per jaar met uitschieters tot wel 14.000 liter. In de natuur produceert ze alleen melk voor haar kalfje.

6. Hoe heet het als koeien na de winter voor het eerst naar buiten mogen?

Dat is de koeiendans. Wanneer koeien weer de wei in mogen na een lange winter op stal is dit een prachtig gezicht; rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet. Helaas kennen meer dan 450.000 koeien zo’n koeiendans niet. Zij staan het hele jaar op stal. Wij strijden er voor dat zoveel mogelijk koeien de wei in mogen.

WD_website_koeiendans

Bezoek deze lente een koeiendans!

Op dit moment staan de meeste koeien nog binnen, maar binnenkort beginnen de koeiendansen weer! Wil je er een bezoeken? Houd deze pagina dan in de gaten, hier houden we bij waar en wanneer alle koeiendansen zijn.