grafiek verdeling kipschap 2015-2016

Grafiek 1: het kipassortiment ingedeeld op plofkip, ‘tussenkip’ het eigen concept van elke supermarkt en kip met minimaal één Beter Leven ster. Vergelijking tussen de steekproef in 2015 en 2016.

De steekproef

Tussen juli en oktober bezocht Wakker Dier drie vestigingen van elk van de twaalf grootse supermarktenketens: Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Lidl, Hoogvliet, Aldi, Emté, Coop, Deen en Vomar. Dit is een steekproef, de resultaten zijn dus indicatief. Er is gekeken naar het gehele kipschap van de supers. Vleeswaren en conserven zijn niet meegenomen. Van het kipschap werden alle verschillende kipproducten (SKU’s) geteld en onderverdeeld in de verschillende keurmerken en welzijnsclaims.

Alle niet-gecertificeerde welzijnsclaims waarbij het welzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster in zit, vallen in de categorie ‘Tussenkip’. Alleen de nieuwe kip van Lidl niet, omdat dit nog steeds een plofkipras is. De Lidlkip valt daarom in de categorie plofkip. Meer informatie over de steekproef staat in het rapport.

Het aandeel van sterkip wordt steeds groter

Sterkip is een grotere rol gaan spelen in het kipassortiment. Het aandeel van deze kip is nu bijna 27 procent. Vorig jaar was dit nog 21 procent. Het aandeel is dus met bijna 25 procent gegroeid. Dit is vooral te danken aan het aanbod van kip met één Beter Leven ster, dat nam bij alle supermarkten toe, op Jumbo en Coop na. Het aanbod van kip met twee of drie sterren blijft heel klein en is zelfs licht afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Plofkip in het schap

Het aandeel plofkip in het assortiment is enorm gedaald ten opzichte van vorig jaar – van 63 naar 16 procent. Albert Heijn, Jumbo en Vomar zijn helemaal plofkipvrij, bij de andere supers is er sprake van een flink daling. Het onderzoek is uitgevoerd in de nazomer en in de tussentijd hebben de meeste supers niet stil gezeten. Dekamarkt is inmiddels plofkipvrij en Dirk volgt volgende week. Ook Aldi, Emté, Hoogvliet, Coop en Plus hebben inmiddels nog meer plofkipproducten omgezet naar betere kip of doen dit binnenkort. Verder waren veel van de plofkipproducten onderdeel van het barbecueassortiment dat nu niet meer in het schap ligt en volgend jaar niet meer van plofkip zullen zijn. Conclusie: op dit moment is het aandeel plofkip in het schap nog verder gedaald.

Campagne Wakker Dier

Sinds de start van de plofkipcampagne van Wakker Dier in 2012 zijn veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Wakker Dier zet de campagne voort totdat alle kip voorzien is van het Beter Leven keurmerk. Supermarktketens Aldi, Jumbo, Plus en Lidl hebben nadrukkelijk aangegeven dat zij dit ook nastreven, al hebben ze hiervoor nog geen einddatum gegeven.