• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

Antonie Kamerling en Marly van der velden meest sexy vegetariërs

20 mar 2006

Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email

Antonie Kamerling en Marly van der Velden (GTST) zijn op de Wakker Dier website www.sexyvegetarier.nl gekozen tot meest sexy vegetariërs van Nederland. Marly van der Velden nam vandaag om 14.30 uur haar prijs in ontvangst bij de vegetarische snackbar Maoz, tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Tijdens de prijsuitreiking kon het publiek gratis falafel eten. Kamerling laat ondermeer Wouter Bos, Noah Valentijn (‘t Schnitzelparadijs) en Jort Kelder achter zich. Van der Velden bleek meer stemmen te trekken dan bijvoorbeeld Kim van Kooten, Georgina Verbaan en Jorinde Moll. Een enquête die gelijktijdig met de verkiezing liep, geeft aan dat mensen vegetariërs vooral sexy vinden omdat ze gezonder zijn en gevoel en diepgang tonen. Het gezonde imago van vegetariërs wordt toegeschreven aan vooral het slankere lichaam maar ook aan glanzende haren en blozende wangen. De door Wakker Dier georganiseerde verkiezing is naar analogie van de gelijkluidende populaire verkiezing van de Internationale dierenorganisatie Peta welke dit jaar werd gewonnen door Chris Martin (zanger Coldplay) en Carrie Underwood (American Idol).


 De winnaars

Via diverse Goede-Tijden-Slechte-Tijden-websites werd opgeroepen op Marly van der Velden te stemmen. Dit leverde een grote hoeveelheid stemmen op. Marly reageerde enthousiast op haar nominatie: ‘Goed dat ze nu eens laten zien dat er steeds meer mensen vegetariër zijn, dat het heel gewoon is. Ik eet nu bijna tweeënhalf jaar vegetarisch. Dat ging eigenlijk heel geleidelijk. Ik las erover en dacht: 'Ja, waarom eet ik eigenlijk nog vlees?'. We hebben het helemaal niet nodig. …. Het is gewoon in alle opzichten beter als je geen vlees eet. Het is heel zielig hoe de dieren behandeld worden, maar het is ook gezonder om geen vlees te eten. Wie ik zelf de meest sexy vegetariër vind? Antonie Kamerling!

Marly zal maandag plaatsnemen op het podium met de door haar gekozen meest sexy vegetariër Antonie Kamerling. Antonie liet Wakker Dier weten al vanaf 1995 geen vlees meer te eten en sinds 2003 te zijn gestopt met vis. Hij is gek op pasta's, bijvoorbeeld spaghetti al'olio et aglio: ‘snel klaar en heel lekker’. Zijn motto is ‘je moet lekker doen waar je zelf zin in hebt,als je anderen er niet mee lastig valt’ en dat geldt dus ook tegenover dieren!

Enquête

Wakker Dier hield gelijktijdig met de verkiezing ook een enquête waarin werd gevraagd wat een vegetariër sexy maakt. Bovenaan eindigden gezondheidskenmerken en het tonen van gevoel en diepgang. Bij de gezondheidskenmerken scoorden slankheid, glanzende haren en blozende wangen hoog. Verder worden vegetariërs gewaardeerd om het durven tonen van gevoel, ook voor dieren en de diepgang die spreekt uit vegetarisme.

Vegetarisch eten populair; Verkiezing naar analogie Peta-actie

Wakker Dier hield de verkiezing om aandacht te vestigen op het feit dat vegetarisch eten in rap tempo uit de geitenwollensokken-sfeer is getrokken en onder bekende Nederlanders zelfs een ware trend te bespeuren valt. Wakker Dier kiest voor ‘liever inconsequent goed dan consequent fout’ zodat ook BN-ers waren genomineerd die een vegetarische leefstijl hebben maar daar sporadisch van afwijken. De combinatie van vegetarisch eten en sexy is een logische. Vegetariërs zijn zelfbewuste mensen met een eigen mening en keus (ofwel: laten zien dat ze ‘ballen’ hebben) en krijgen minder verzadigde vetzuren binnen, waardoor ze gezonder en fitter blijven. De vleesindustrie hobbelt van schandaal naar schandaal (momenteel dioxine in varkensvlees) en een groeiend aantal (bekende) Nederlanders kiest voor diervriendelijk en plantaardig. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Aurelia blijkt dat het aantal vegetariërs in twee jaar tijd is gestegen van 560.000 naar 720.000 mensen. Het aantal mensen dat zichzelf beschouwt als parttime-vegetariër door 1 of meer dagen geen vlees te eten, steeg de afgelopen jaren nog veel sterker naar momenteel 3,5 miljoen. De afzet van vleesvervangers stijgt jaarlijks met circa 25%, één van de snelst groeiende productsegmenten van Nederland. De Amerikaanse dierenorganisatie Peta houdt al enige jaren the most sexy vegetarian-verkiezing. De winnaars van 2005 waren Chris Martin (zanger Coldplay) en Carrie Underwood (American Idol). Andere internationaal bekende vegetariërs zijn André 3000, Anthony Kiedis (Red Hot Chili Peppers), Bryan Adams, Carl Lewis, John Cleese, Moby, Paul McCartney, Prince, Alicia Silverstone, Annie Lennox, Avril Lavigne, Brigitte Bardot, Kim Basinger, Pamela Anderson, Reese Witherspoon, Shania Twain en Mickey Madden (Maroon 5). Alle voor de Nederlandse verkiezing genomineerde vegetariërs staan vermeld op www.sexyvegetarier.nl.

« Terug naar persberichten
Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email

successen van Wakker Dier

wat doet Wakker Dier?

In de Nederlandse vee-industrie produceren we jaarlijks zo'n 500 miljoen dieren, vaak onder afschuwelijk omstandigheden. Wakker Dier geeft deze ‘vergeten’ dieren een stem. Wij schudden iedereen wakker, want iedereen kan kiezen voor een beter dierenwelzijn.

wat kun jij doen?