Genomineerden

Wakker Dier ergert zich scheel aan de tegenstelling tussen het sausje van gezelligheid waarmee de supermarkten de barbecue-kiloknallers overgieten en de trieste levens van de dieren die daar de dupe van zijn. Daarom riep zij haar Facebookvolgers op om BBQ-reclames waaraan zij zich ergeren in te zenden. Naast Lidl en Jumbo waren ook Jan Linders, Emté, Hoogvliet en de Spar kanshebbers in de verkiezing.

Jan Linders, omdat zij een megaportie industrievlees aanbiedt voor op de barbecue: 220-450 gram per persoon. Terwijl zelfs het Voedingscentrum 60-70 gram vlees per dag wel genoeg vindt. Bij Emté vinden ze dat de ‘Beste BBQ’ bij hen begint, maar ook zij schotelen hun klanten industrievlees voor. Hoogvliet vindt vlees op de barbecue vanzelfsprekend, maar dat de dieren erachter ook een goed leven verdienen, is bij hen niet zo vanzelfsprekend. Tot slot was de Spar genomineerd. Zij hadden misschien wel de eerlijkste slogan: ‘BBQ-alarm!’ Je ziet ze de dieren al aan de spies rijgen.

 

Barbecueaanbieding vaak kiloknaller

Naast reclameslogans en spaaracties, gooien supermarkten industrievlees voor op de barbecue ook vaak in de aanbieding. Eerder berekende Wakker Dier dat meer dan de helft van de barbecue-aanbiedingen een kiloknaller is. Wakker Dier voert actie tegen de kiloknaller − aanbiedingen voor vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Want al decennialang focust de vleesmarkt zich eenzijdig op industrieproducten en (te) lage prijzen. Diervriendelijkere varianten krijgen zo geen kans. Met deze campagne wil Wakker Dier bereiken dat supermarkten hun folders gaan gebruiken om diervriendelijker vlees aan te bevelen, in plaats van altijd maar weer dierenleed. Zo kunnen de supermarkten de consument meenemen in de verduurzaming. Lees hier meer over de campagne.