• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

BBQ-vlees: dieronvriendelijk en besmet

16 sep 2014

Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email

Dierenwelzijnskeurmerken die supermarkten voeren op hun reguliere vlees, worden bij het BBQ-vlees aan de kant geschoven. Daarnaast blijkt – uit een steekproef van Wakker Dier – datzelfde BBQ-vlees ook nog eens ernstig bacterieel besmet, en deels zelfs al aan het bederven. Stichting Wakker Dier deed deze zomer onderzoek bij 8 grote supermarktketens en constateerde dat geen van de 109 gevonden BBQ-vleesproducten een dierenwelzijnskeurmerk had (bijv. Beter Leven). Bij supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, ontbreken op het BBQ-vlees dierenwelzijnskeurmerken, die zij wel standaard op hun reguliere vlees hebben. Tijdens het onderzoek deed Wakker Dier ook in één winkel een steekproef met 11 van deze BBQ-vleesproducten. Hierbij werden besmettingen aangetroffen met ESBL (4x), Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E.coli, 5x) en Listeria (1x). Drie van de elf stukken vlees bleken zelfs zodanig bacterieel besmet (kiemgetal: 23-47 miljoen), dat sprake was van begin van bederf. Veel mensen lopen een voedselinfectie op tijdens het barbecueën, mede omdat het vlees hierbij onhygiënisch wordt bereid. Wakker Dier concludeert dat ‘veul voor weinig’ leidend is voor het BBQ-assortiment van supermarkten, ten koste van dierenwelzijn en volksgezondheid.

Onderzoek dierenwelzijn BBQ-vleesproducten


Wakker Dier bekeek in 8 winkels van 8 verschillende ketens het BBQ-assortiment. Hieronder worden alle vleesverpakkingen verstaan met een duidelijke BBQ-aanduiding op de verpakking óf vlees dat in een duidelijk afgescheiden BBQ-schap ligt. Geen enkel BBQ-vleesproduct droeg een dierenwelzijnskeurmerk. Dit terwijl 28% (variërend tussen 43% en 13%) van het reguliere (niet BBQ) vlees-assortiment in deze supermarkten een welzijnskeurmerk als Beter Leven of het biologisch keurmerk had. Dierenwelzijnskeurmerken die supermarkten op hun reguliere vlees voeren, worden bij het BBQ-vlees aan de kant geschoven. Zo stelt Albert Heijn voor haar varkensvlees als inkoopvoorwaarde dat het minimaal 1 Beter Leven ster heeft, maar ontbreekt dit keurmerk geheel op het BBQ-vlees. De PR-afdeling van Albert Heijn stelt dat het keurmerk ‘per ongeluk’ ontbreekt; het vlees voldoet volgens hen wel aan de eisen. De consumentenservice bevestigt echter juist dat het bbq-vlees ‘minder diervriendelijk’ is. Ook Jumbo – de nummer 2 in supermarktland – eist bij het reguliere (niet BBQ) varkensvlees dat het voldoet aan de eisen van Milieukeur, maar koopt haar BBQ-vlees deels in zonder deze normen.
Hoe dan ook, een goedkope karbonade krijgt op de BBQ meer frisse lucht dan toen deze nog een varken was.

Steekproef bacterie-onderzoek
 

Bij een indicatieve laboratoriumanalyse van 11 soorten BBQ-vlees in een filiaal van een van de onderzochte supermarktconcerns, bleken vele vleesmonsters bacterieel besmet. Aangetroffen werden multiresistente ESBL-producerende bacteriën (4x), Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E.coli, 5x) en Listeria monocytogenes (1x). Bij drie van de elf vleesproducten was het bedervingsproces duidelijk al ingezet: deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen. Als grens wordt vaak 10 miljoen aangehouden; daarboven wordt de kwaliteit als twijfelachtig tot zelfs als licht bedorven beschouwd. De marinade op BBQ-vlees lijkt wel een voedingsbodem voor bacteriële wildgroei, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiëne verwacht worden, omdat consumenten bij het barbecueën onhygiënisch werken. Naar schatting lopen elke zomer honderdduizenden mensen een voedselinfectie op. Vaak is dat na een BBQ. Dit zou genoeg reden voor supermarkten moeten zijn om extra aandacht te besteden aan betere hygiëne en vleeskwaliteit. Ook de NVWA en het Voedingscentrum voerden eerder al campagne vanwege de vele voedselvergiftigingen na de BBQ.
 

« Terug naar persberichten
Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email

successen van Wakker Dier

wat doet Wakker Dier?

In de Nederlandse vee-industrie produceren we jaarlijks zo'n 500 miljoen dieren, vaak onder afschuwelijk omstandigheden. Wakker Dier geeft deze ‘vergeten’ dieren een stem. Wij schudden iedereen wakker, want iedereen kan kiezen voor een beter dierenwelzijn.

wat kun jij doen?