Mooiste modderpoel 2015

Spannende verkiezing

Na een wekenlange spannende strijd kozen de Facebook-volgers van Wakker Dier met een nipte meerderheid voor de modderpoel van de familie Kurvers. Het was een nek-aan-nekrace met de andere kandidaat: het Vair varkenshuis van de familie Nooijen in het Brabantse Erp. Vair is een eigen concept waar niet alleen de zeugen, maar ook de vleesvarkens een modderpoel hebben. Veel stemmers vonden het lastig om tussen de Brabantse en Limburgse poel te kiezen. Ook Wakker Dier vindt beiden poelen prachtig, en wenst dit alle varkens in Nederland toe.

Zoelen en zweetklieren

Het nemen van een modderbad – in vaktaal ‘zoelen’ – is essentieel voor een varken om zijn natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, maar ook voor de huidverzorging en om af te koelen. Varkens hebben geen functionele zweetklieren en door te zoelen voorkomen varkens oververhitting. Het nemen van een modderbad door varkens is, net als stofbaden bij kippen, belangrijke voorwaarde voor een goed welzijn. De 160 zeugen bij de familie Kurvers hebben naast de poel een enorm veld dat door de varkens is bewerkt en waar de dieren voor zichzelf diverse ligkuilen hebben gemaakt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een stevige schuurbeurt na het modderbad.Als de varkens genoeg hebben van de modder of als het koud wordt, kunnen ze zelf weer de stal in lopen.

Livar boeren

De hele familie Kurvers werkt mee op de boerderij om de varkens te verzorgen, ook de drie dochters van boer Geert en boerin Diana. In 2013 stapte Kurvers over naar het Livar-concept, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Limburgse abdij Lilbosch. Het Livar-varken wordt daarom ook wel het Limburgs kloostervarken genoemd. Livar is ontstaan in 1999, en is inmiddels uitgebreid met acht andere (kleinschalige) boerderijen in de omgeving die ook Livar-varkens houden, waaronder de familie Kurvers. Bijna alle Livar-boeren hebben drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming, sommigen zijn ook biologisch. Welzijn vinden ze belangrijk. In samenwerking met universiteit Wageningen wordt op de abdijboerderij geëxperimenteerd met nieuwe houderijsystemen om een steeds betere situatie te creëren voor dier en milieu. Livar-vlees is voornamelijk te vinden in de horeca en bij slagers.

Elfde Modderpoel-verkiezing

De Modderpoel-trofee wordt al voor de elfde keer uitgereikt. Wakker Dier startte in 2005 met de Mooiste Modderpoel-verkiezing om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van varkens in Nederland. Helaas zijn er nog zo’n 12 miljoen varkens in de Nederlandse vee-industrie die geen modderpoel hebben. Sterker nog, het merendeel zit altijd binnen en leeft in zware ammoniakdampen. Wakker Dier roept dan ook de consumenten op om uitsluitend te kiezen voor varkensvlees van dieren die buiten komen, of voor vegetarisch natuurlijk.

Wakker Dier feliciteert de familie Kurvers, en vooral hun varkens, met de Mooiste Modderpoel van Nederland!

Wilt u foto’s ontvangen van de uitreiking, neem dan contact op met Wakker Dier.

Meer informatie over het belang van een modderpoel:
WUR-rapport in opdracht van Wakker Dier: Zoelen van varkens en de implicaties voor dierenwelzijn

Uitreiking mooiste modderpoel varkens 2015
Amsterdam, Nederland Foto © Joost van Manen