Verkiezingsstrijd

Er waren dit jaar twee modderpoelen genomineerd: de poel van familie Loeffen uit Macharen en de poel van familie Reimert uit Heino. Iedereen kon via de Facebookpagina van Wakker Dier stemmen op zijn of haar favoriet. Familie Loeffen kwam als winnaar uit de bus, maar het bedrijf van familie Reimert kreeg ook veel welverdiende stemmen. Familie Reimert heeft houten stammen rondom de poel geplaatst zodat de varkens de modder na een bad er ook weer af kunnen schuren. Bovendien vullen ze de poel bij als het een tijdje niet heeft geregend. Zo kunnen de moedervarkens altijd genieten van een frisse duik.

 

Het belang van modder

Een frisse duik en verkoelend modderbad is essentieel voor varkens in de warme zomer. Ze kunnen namelijk niet zweten en hebben ook nog eens een dikke isolerende laag vet. Hittestress komt onder varkens dan ook vaak voor. Industrievarkens − zonder water of modder in de buurt − rollen daarom soms zelfs in hun eigen poep en plas om af te koelen. En dat terwijl een varken van nature zindelijk is.

Het nemen van een modderbad, ook wel zoelen genoemd, helpt niet alleen om af te koelen. Er zijn nog veel meer belangrijke redenen voor varkens om te badderen, aldus onderzoek van Universiteit Wageningen. Een modderbad is een basisbehoefte voor varkens, net als grazen voor koeien. Het werkt als een natuurlijke zonnebrand, helpt bij wondgenezing, beschermt tegen parasieten en stimuleert sociaal gedrag.

 

Twaalfde Mooiste Modderpoelverkiezing

Sinds het begin van de Mooiste Modderpoel-verkiezing in 2005 is dit de twaalfde uitreiking van de  Moddertrofee. Met de verkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor de leefomstandigheden van varkens. 12 miljoen varkens in Nederland hebben namelijk geen toegang tot een modderpoel. Dat is ongeveer 99% van alle varkens in Nederland. Op een scharrel of biologische boerderij kunnen de moedervarkens vaak wel lekker de modder in. Daarom zet Wakker Dier boeren die hun varkens een poel geven ieder jaar in het zonnetje.