Wakker Dier zal zich nu op kleinere ketens richten

Als de grote supermarkten zich aan hun afspraken houden, is er eind 2016 geen plofkip meer te vinden in hun schappen. Wakker Dier zal zich daarom nu richten op kleinere supermarkten die nog geen ambitieuze datum hebben gecommuniceerd waarop de plofkip uit hun schap verdwijnt. Deze supermarkten houden vast aan de originele afspraak van de Kip van Morgen. Dit betekent dat zij mogelijk tot 2020 plofkip blijven verkopen. Het gaat om de supermarkten Hoogvliet, Vomar, Boni, Nettorama en Poiesz. Wakker Dier daagt deze supermarkten uit hun collega’s te overtreffen en te kiezen voor kip met een Beter Leven ster.

De verschillende ‘kipconcepten’ op een rij

In februari 2013 introduceerden de supermarkten gezamenlijk de ‘Kip van Morgen’. Dit concept werd direct door Wakker Dier omgedoopt tot ‘plofkip in flauwekulsaus’ of de ‘flopkip’. Sinds de Albert Heijn deze kip als eerste in het schap legde, is er veel gebeurd. Andere supermarkten gingen de marktleider voorbij. Door de flopkip daglicht te geven, of – zoals Jumbo deed – door een kip te introduceren met een gezondere groei en flink meer leefruimte.

De kip van Aldi

Wakker Dier startte begin dit jaar een campagne tegen Aldi. De supermarkt had nog geen concrete plannen gecommuniceerd voor het verbeteren van hun kipassortiment, in tegenstelling tot andere grote supermarkten. 6 juli startte de tweede campagne op tv. Op 7 juli ontving Wakker Dier een verklaring van de Aldi met een concreet plan voor het vervangen van de plofkip en trok zij de tv-spot per direct terug. Aldi gaf in de verklaring ook aan te stoppen met reclame voor plofkip. Eerder dit jaar besloot Aldi al het scharrelkipassortiment te vergroten en biologische kip te introduceren. Aldi wil dat voor het einde van 2015 de helft van haar kipassortiment voldoet aan minimaal de eisen van één Beter Leven ster van de Dierenbescherming.

Campagne tegen de plofkip

Sinds de start van de plofkipcampagne in 2012 zijn veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Ook consumenten kiezen steeds vaker voor kip met een welzijnskeurmerk. Wakker Dier zet de campagne voort totdat alle kip voorzien is van het Beter Leven keurmerk. Wakker Dier richt zich ook op (folder)reclame voor de plofkip: supermarkten Jumbo, Aldi, Dirk en Dekamarkt zijn hier al mee gestopt. Onlangs maakte ook Plus bekend dat zij vanaf deze zomer de plofkip uit de reclamefolder weren.