Anonieme eieren

Doosjes kooieieren zijn vanwege dierenleed al tien jaar niet meer verkrijgbaar in de supermarkt. Maar fabrikanten kunnen de eieren nog altijd anoniem verwerken in producten als pasta’s, sauzen, koekjes, toetjes, taarten en bakmixen. Op de verpakkingen staat dan vaak alleen dat er ‘ei’, ‘eiwit’, of ‘eigeel’ in een product zit, zonder te vermelden of het om bijvoorbeeld kooi-, scharrel- of vrije-uitloopei gaat. Hierdoor eet de consument vaak onbewust nog producten met kooiei.

Kooikippen in Nederland

In Nederland leven nog 5 miljoen kippen in kooien. Dat is ongeveer 1 op de 6 legkippen. Jaarlijks worden daarnaast 2,5 miljard eieren Nederland ingevoerd, waarbij de huisvesting van de kippen onduidelijk is. Zo importeerden we in 2013 meer dan 6 miljoen verse kippeneieren en meer dan 10 miljoen kilo ei-producten zoals vloeibaar ei en eipoeders uit België, terwijl daar nog zo’n 60 procent van de kippen in kooien werd gehouden.

Steeds meer bedrijven kooiei-vrij

Veel bedrijven zegden afgelopen maanden toe om het kooiei te saneren, zoals Honig, Heinz Sandwich Spread, Unox, Cup-a-soup, Subway (naar vrije-uitloopei), Olvarit, John West (naar vrije-uitloopei), Gijs Streekproducten, Yil’driz, De Wild Bean Café’s van BP, de cantuccini koekjes van Sapori en de twaalf ijswinkels van IJscuypje. Bij de merken Bolletje, Valess en Jan Pannenkoek worden scharreleieren vervangen door vrije-uitloopeieren. Horecagroothandel DeliXL besloot afgelopen zomer na een radiospot van Wakker Dier de vloeibare kooiei-producten uit de schappen te verwijderen. Groothandel De Kweker volgde dit voorbeeld. Groothandel Hanos, die ook in een radiospot werd aangesproken, lijkt het vloeibare kooiei ook uit haar schappen te hebben verwijderd maar wil dit niet bevestigen.