Onderzoek Team Vier

In opdracht van Wakker Dier vroeg onderzoekbureau Team Vier online aan 504 kinderen tussen de 10 en 14 jaar hun mening over Dierendag, huisdieren en dieren eten op Dierendag.  Kinderen vinden Dierendag vieren belangrijk. Jongeren op de basisschool (86%) vinden het vaker belangrijk dan jongeren op de middelbare school (80%). Driekwart (74%) van de jongeren heeft een huisdier. Vijf op de zes kinderen geven hun huisdier extra aandacht, iets lekkers of een kadootje op Dierendag.  Maar ook andere dieren worden verwend door kinderen: drie op de tien kinderen zeggen ook voor andere dieren iets te doen op Dierendag. Het aantal vegetariërs ligt onder jongeren ongeveer hetzelfde als het landelijk gemiddelde (5%), maar één op de vier jongeren vindt het toch zielig om vlees te eten. Vooral konijn (55%) en paard (52%), maar ook eend (39%), lam (36%) en geit (32%) worden vaak genoemd als zielig om op te eten. Vooral basisschoolleerlingen vinden het konijn zielig (60%). Een derde vindt het raar dat varkens en kippen anders behandeld worden dan huisdieren. Op de vraag of ze meedoen aan EetGeenDierenDag, geeft 63% aan dit te overwegen. De animo is hoger onder meisjes en onder basisschoolleerlingen dan onder jongens en oudere kinderen. Eén op de drie jongeren vindt dat heel Nederland moet meedoen met EetGeenDierenDag en ongeveer de helft van de  jongeren is bereid het lievelingsgerecht met vlees te laten staan op vier oktober.

EetGeenDierenDag in de dierentuin, universiteit en bedrijfskantine

Naast kinderen doen er ook veel volwassen, bedrijven en cateraars mee. Zoals de Apenheul, daar is de horeca op Dierendag geheel vegetarisch. Maar ook bij de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Google, Eneco, Vodafone, Alliander, CapGemini, Gemeentekantoren in Rijswijk, Natuurmonumenten en omroep RTV N-H en AT5.
EetGeenDierenDag worden mede mogelijk gemaakt doordat grote cateraars (Sodexo, Albron, Eurest, Prorest en SAB catering) het initiatief hebben omarmd en het  enthousiast promoten en faciliteren in bedrijfsrestaurants. Een speciale pluim geeft Wakker Dier aan de Kragtwijk catering: zij serveren geen enkele maaltijd met vlees op vier oktober aan hun 1300 gasten. Daarbovenop hebben vijftig bedrijven zich opgegeven via de website van Wakker Dier, met samen meer dan 50.000 dagelijkse gasten. In deze restaurants wordt volledig vegetarisch geserveerd, of alle dagmaaltijden, broodjes en soepen zijn vegetarisch. De lijst met alle bedrijven staat op www.wakkerdier.nl/eetgeendierendag.

Doe ook mee!

Vrijdag is de grote dag. Wakker Dier hoopt dat consumenten morgen massaal vlees laten liggen in de supermarkt en kiezen voor een vegetarische maaltijd. Al bijna 15.000 mensen lieten met likes en shares weten dat zij meedoen met EetGeenDierenDag. Actrice Sanne Vogel roept via de radio op mee te doen. Door posters op te hangen en de boodschap te verspreiden op Social Media kan nog steeds iedereen zijn vrienden overtuigen om de dieren op je bord te helpen. We hopen dat op 4 oktober zelfs de grootste carnivoren een hand over hun hart strijken en behalve hun hond een bot geven, ook een kip of varken sparen.