Kalfsvlees van VITEL-oké

Het kalfsvlees van VITEL-oké is een Liegebeest vanwege de overdreven positieve uitspraken over dierenwelzijn op de verpakking en de website. Het kalfsvlees draagt één ster van het Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming zelf noemt dit een stap vooruit, maar nog lang niet diervriendelijk. Toch zegt Vitel-oké op haar website dat het vlees ‘uiterst diervriendelijk geproduceerd’ is. Daarnaast staat op de verpakking dat het product van 100% pure kwaliteit is en de dieren voldoende leefruimte hebben.

Maar hoe zit het echt? De kalfjes zijn vrijwel direct na hun geboorte bij hun moeder weggehaald en na twee weken verhuisd naar een kalvermesterij. Daar spenderen zij de rest van hun korte leven in overvolle stallen met harde vieze vloeren zonder stro en weidegang. Uit de stemmen blijkt dat consumenten VITEL-oké de grootste misleider vinden. Wakker Dier dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie om een einde te maken aan de misleiding.

 

Unox, Den Eelder en The Sea & We

De Bierbommetjes van Unox zijn nipt tweede geworden. Unox zegt al sinds 2011 op haar site dat dierenwelzijn en het Beter Leven keurmerk erg belangrijk zijn. Desondanks introduceerden ze de bierbommetjes in 2016 zonder Beter Leven keurmerk maar mét de woorden ‘100% kwaliteitsvlees’.

Zuivelmerk Den Eelder staat op de derde plaats. Den Eelder noemt zichzelf ‘het beste voor mens & dier’ terwijl zij onder andere pasgeboren kalfjes scheiden van hun moeder.

Op de laatste plek staat de tilapia van The Sea & We, te koop bij Sligro. Op de verpakking staat dat de tilapia wordt gekweekt met het grootste respect voor de vis, terwijl de dieren na een slecht leven in overvolle kweekvijvers onverdoofd worden geslacht.

 

Lidl ontsnapt nipt aan de prijs

De nieuwe kip van Lidl was ook genomineerd in de Liegebeestverkiezing omdat deze kip nog steeds een plofkipras bleek te zijn. De kip groeit wel langzamer maar dat komt door kunstgrepen zoals uitsluitend de vrouwtjeskippen te gebruiken die minder snel groeien dan de mannetjes. De snelploffende mannetjes worden ergens anders verkocht. Vorige week zegde Lidl toe dat ze zo snel mogelijk overstappen op een trager groeiend ras en niet langer alleen de vrouwelijke kippen selecteren. Uiterlijk medio 2017 ligt nog uitsluitend deze kip in het schap van Lidl. Wakker Dier heeft Lidl daarom uit de verkiezing gehaald.

 

Dierenleed vaak verdoezeld

Wakker Dier organiseert elk jaar de Liegebeestverkiezing om sprookjes over dierenwelzijn te ontmaskeren. Want door mooie praatjes op slechte producten, krijgen diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Samen met consumenten wijst Wakker Dier met de verkiezing producenten op hun misleidende gedrag, en met succes. Steeds vaker past de producent na de nominatie het product of de uiting aan.

 

Liegebeesten voorgaande jaren

Vorig jaar won KFC de verkiezing. Met praatjes als “don’t worry, eat happy” probeerde KFC het leed achter de plofkip te verdoezelen. In 2014 ging de Liegebeest-titel naar supermarkt Plus voor hun Goudse Kaas waar stalmelk in zit, terwijl er een afbeelding van een koe in de wei op de verpakking staat. McDonald’s werd in 2013 het grootste Liegebeest vanwege hun reclames met ‘eerlijk over alles’ – alles behalve over de plofkip die ze gebruiken.