Grafiek vleesreclames op tv

Reclamegeweld voor vlees

Supermarkten lokken klanten de winkel in met reclamefolders in de brievenbus, commercials op radio en televisie en schreeuwerige aanbiedingen op straatposters. Ook goedkoop vlees wordt hierin vaak gebruikt als klantenlokker. Met hun aanbiedingenbeleid hebben de supers veel invloed op wat de consument in het winkelkarretje legt. Daarom monitorde Wakker Dier de afgelopen driekwart jaar niet alleen de folderaanbiedingen, maar ook de reclamecommercials op televisie.

Resultaten tv-monitor

Van juli 2015 tot maart werd maar liefst 85.536 keer een supermarktreclame de huiskamer in gezonden. Deze kwamen vooral van Albert Heijn, Plus, Jumbo en Lidl. Maar ook Dirk en Emté waren op de buis te zien. In 17.151 (20%) van deze uitgezonden commercials zat een vleesaanbieding. 70% van deze vleesreclames was een kiloknaller: een aanbieding voor vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Het overige vlees had meestal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming op een enkele verdwaalde reclame voor vlees met twee Beter Leven sterren na. Vleesvervangers en biologisch vlees werden niet één keer aangeprezen door de supermarkten op tv.

Verschil per supermarkt

Supermarktketen Dirk maakte als enige van de zes supermarkten geen reclame op tv voor vlees. Albert Heijn en Emté hebben het hoogste aandeel reclame waar vlees in zit: zo’n kwart van het totaal uitgezonden spots. Bij Emté en Albert Heijn was ook het aandeel van vlees met dierenwelzijnskeurmerk het laagst. Emté promootte namelijk niet één keer vlees met een zichtbaar keurmerk. Bij Albert Heijn was 20% van de vleesreclames voorzien van een keurmerk. Supermarktketen Plus kwam het beste uit de bus: in 46% van haar commercials heeft het vlees een keurmerk.

Stop de kiloknaller

Al jarenlang gebruiken supermarkten vlees als klantenlokker. Maar deze stuntaanbiedingen hebben veel gevolgen voor consument, boer en dier (lees het rapport). Wakker Dier wil dat de supermarkten hun aanbiedingenbeleid inzetten om de verduurzaming te versnellen in plaats van te remmen. Wakker Dier voert campagne voor een folder zonder kiloknallers, maar met scharrelvlees en vleesvervangers. Lees meer over de campagne.