Toch is Wakker Dier blij: blij met de erkenning dat vlees zonder keurmerk niet meer van deze tijd is. En blij omdat het bericht van Lidl aangeeft dat supermarkten met elkaar beginnen te concurreren op dierenwelzijn, in plaats van altijd maar die laagste prijs. En dat is het begin van een eerlijke prijs voor de boer en een beter leven voor het dier. Wakker Dier hoopt dat andere grote supermarkten nog een stapje verder gaan door wél een concrete einddatum te noemen!

Meer info per diersoort:

Varkens: 
Voor varkensvlees zetten alle supermarkten dit jaar de stap naar ‘Varken van Morgen’:  varkensvlees dat voldoet aan de 1 Beter Leven normen van de Dierenbescherming. Dus daar loopt Lidl niet vooruit. Albert Heijn zette deze stap als eerste al in 2013.

Een ster bij varkens betekent onder andere dat ze niet gecastreerd worden, en iets meer ruimte en afleiding hebben in de stal. Pas vanaf twee sterren komt het varken buiten, houdt het zijn krulstaart en krijgt het stro.

Kip: 
Bij kip is steeds meer concurrentie om dierenwelzijn. Als eerste supermarkt die een concrete stap zette koos Albert Heijn voor de ‘flopkip’ – een kip die qua welzijn tussen de plofkip en kip met een welzijnskeurmerk in ligt. Eind dit jaar is bij Albert Heijn de plofkip vervangen door deze flopkip. Jumbo zet een grotere stap dan Albert Heijn en vervangt nog dit jaar de plofkip door de Nieuwe Standaard Kip – een kip die meer lijkt op de Beter Leven kip, maar nog net geen ster verdient. Jumbo noemt dit een opstap naar de Beter Leven kip, maar heeft nog geen concreet plan gecommuniceerd wanneer de Nieuwe Standaard Kip vervangen wordt door kip met een keurmerk.

Lidl communiceert nu eind 2015 de plofkip te vervangen voor de flopkip, maar presenteert ook gelijk een plan om de flopkip weer te vervangen door kip met een Beter Leven ster. Wakker Dier is erg blij met deze beslissing, maar hangt pas de vlag uit als Lidl ook een ambitieuze einddatum communiceert.

Lidl heeft ook aan Wakker Dier verteld dat zij per direct stopt met reclame maken voor plofkip. Hiermee sluit Lidl zich aan bij Jumbo, Aldi, Dirk en Plus. Marktleider Albert Heijn loopt op dit vlak flink achter, want AH prijst nog wel de plofkip tot einde 2015 aan bij haar klanten.

Koe:
Voor melkkoeien bestaat op dit moment nog geen Beter Leven keurmerk. Voor vleesrunderen betekent een ster ten minste dat de koeien buiten lopen en de kalfjes bij de koe blijven. Voor vleeskalveren (van melkkoeien) betekent een Beter Leven ster onder andere dat de dieren geen bloedarmoede hebben en minder lang op transport gaan.