Wild meestal niet wild

Slechts enkele diersoorten zijn áltijd echt wild: zwijn, ree en haas. Van de andere diersoorten die supermarkten onder het wildassortiment scharen, is het merendeel van de exemplaren gefokt en gedood na een leven in gevangenschap. Eenden zijn over het algemeen plofeenden: vetgemest in grote stallen met duizenden dieren, zonder zwemwater. De konijnen van Lidl komen uit het zogenaamde ‘parksysteem’: ze leven in hokken van staal en plastic met net genoeg ruimte voor twee kleine huppeltjes. Ook in de kwartelindustrie is het leed gigantisch, zo bleek vorig jaar uit undercoveronderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Lam en struisvogel in het supermarktschap zijn nooit echt wild en Wakker Dier gaat ervan uit dat ook de gans, fazant en hert bij Lidl niet uit het wild komen. Lidl wilde geen verdere informatie geven over het leven van de dieren in het wildassortiment.

Verdediging van Lidl

Lidl verdedigde de zaak bij de RCC door te wijzen naar andere supermarkten die ook een wildassortiment hebben en dat de consument inmiddels wel weet dat wild geen wild is. Echter geen van deze supermarkten definieert wild voor de klant als ‘dieren die in de vrije natuur leven’. De RCC ging dan ook niet mee in dit argument. Lees hier de volledige uitspraak.

Lidl misleidde al eerder in 2016

Lidl ging begin dit jaar ook de fout in. Lidl zou, net als Albert Heijn en Jumbo, per januari 2016 omschakelen naar een betere kip. Wakker Dier vierde deze mooie stap van de drie marktleiders met een radiospot. Maar de kip van Lidl was niet zoals beloofd van een langzamer groeiend ras, maar een plofkip die met kunstgrepen en een caloriearm dieet naar een lagere groei werd gebracht. Voor Wakker Dier was dit nogmaals een bevestiging dat keurmerken heel belangrijk zijn: dan wordt er goed gecontroleerd en weet de consument waar hij aan toe is, of het nou om kip gaat of om zogenaamd wild.