Vooral varkens een beetje beter leven

Naast een lichte daling in kiloknallers, kan Wakker Dier meer goed nieuws rapporteren: een gigantische toename in aanbiedingen voor vlees mét een dierenwelzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen met 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming is in het eerste halfjaar van 2016 bijna 3,5 keer hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging is zichtbaar bij alle supermarktketens en betreft voornamelijk varkensvlees met 1 ster.

 

Vleeswaren lopen achter

De verschuiving richting minder kiloknallers en meer vlees met dierenwelzijnskeurmerk is sterker bij vers vlees − vlees voor de avondmaaltijd – dan bij vleeswaren. Bij de vleeswaren is in het eerste half jaar van 2016 maar liefst 85% van de aanbiedingen een kiloknaller. Dit is een verbetering ten opzichte van 2015 toen nog 95% geen keurmerk droeg, maar een aanzienlijk slechtere score dan bij het verse vlees waar 67% van de aanbiedingen een kiloknaller is.

 

Meer vlees in de folders

Het percentage kiloknallers daalde van 90% naar 75%. Nog altijd 3 op de 4 vleesaanbiedingen zijn dus kiloknallers. De stijging van het aantal aanbiedingen met 1 ster Beter Leven is veel groter dan de daling van het aantal kiloknallers. Hierdoor waren er in de eerste helft van 2016 in totaal veel meer aanbiedingen voor vlees dan in diezelfde periode een jaar eerder.

 

Mondjesmaat meer aandacht voor écht beter vlees

Het aantal aanbiedingen van écht diervriendelijker vlees zoals met het biologisch keurmerk, 2 of 3 Beter Leven sterren steeg met 68%. Deze keurmerken nemen nu gezamenlijk 3,5% van het totaal aantal vleesaanbiedingen in beslag. In 2015 was dit 2,4%. Supermarkt Plus laat in dit segment de grootste stijging zien. Jumbo, Emté, Coop, Dirk, Vomar en Aldi zijn de grote achterlopers; zij hebben amper vlees met 2 of 3 Beter Leven sterren in de aanbieding.

 

Kiloknallercampagne

Wakker Dier voert actie tegen de kiloknaller: gestunt met keurmerkloos vlees. Want al decennialang focust de vleesmarkt zich eenzijdig op industrieproducten en (te) lage prijzen. De prijs hiervan wordt betaald door de dieren. Miljoenen dieren leven in te krappe stallen zonder stro, zonder krulstaart, zonder buitenlucht. Wakker Dier wil dat supermarkten hun folders gebruiken om de consument te wijzen op diervriendelijker vlees en vleesvervangers, in plaats van het dierenleed te promoten. Zo kunnen de supermarkten de consument meenemen in de verduurzaming in plaats van deze af te remmen.

 

Wakker Dier startte afgelopen juli een tv-campagne tegen twee supermarktketens die in het tweede kwartaal van 2016 in negatieve zin opvielen: Albert Heijn en Emté. Zij hadden in dit kwartaal zowel in absolute als in relatieve zin veel kiloknallers. Afgelopen mei zond Wakker Dier al een radiospot uit tegen het gekiloknal van Emté.