Lidl gebruikt nog steeds een plofkipras

Lidl had – net als andere supermarkten – aangegeven om te schakelen naar een langzamer groeiend ras, dat maximaal 50 gram per dag zou groeien. De overstap naar een langzamer groeiend ras is heel belangrijk voor het welzijn van de kip. Nu is duidelijk geworden dat Lidl de ‘Ross 708’ gebruikt. Dit is een snelgroeiend ras met een groeipotentie van ruim 60 gram per dag, net zo snel als een plofkip. De producent beschrijft dit ras als: “the profit champion with more meat and more efficiency”.

Lidl geeft aan dat de kip in hun schap toch maximaal maar 50 gram per dag groeit. Dit wordt bereikt doordat Lidl enkel de vrouwtjes selecteert, die minder hard groeien dan de mannetjes en deze calorie-armer voer geeft. Deze hennetjes krijgen strobalen, wat meer ruimte in de stal en daglicht.

Helaas geldt dat niet voor de haantjes uit hetzelfde broedsel. Zij ploffen wel, krijgen geen extra ruimte of daglicht en worden elders verkocht. Wakker Dier zegt: “Zo los je het plofkip-probleem niet op, Lidl! Je moet net als Albert Heijn en Jumbo stoppen met het gebruik van een plofkipras”.

Langzaam- en snelgroeiende rassen

Er zijn veel vleeskippenrassen in omloop: van rassen die per dag 60 gram of meer groeien (plofkiprassen), tot rassen die zo’n 40 gram per dag groeien (biologisch). Snelgroeiende rassen kampen met veel gezondheidsproblemen zoals kreupelheid, gewrichtspijn, voetzweren en kortademigheid. Veel supermarkten schakelen in 2016 om naar rassen die maximaal 50 gram per dag groeien. Voor één Beter Leven ster geldt een maximum groei van 45 gram en is er slechts een beperkt aantal rassen toegestaan. Jumbo kiest voor haar Nieuwe Standaard Kip direct goed en gebruikt rassen die maximaal 45 gram groeien.

Doorbraak

Wakker Dier viert – ondanks de teleurstelling over Lidl – nog steeds een doorbraak in de plofkip-campagne. Want Albert Heijn en Jumbo zijn begin 2016 plofkip-vrij: zij gebruiken langzamer groeiende kippenrassen en geven de kippen meer ruimte. Supermarkt Jumbo stelt hierbij de beste dierenwelzijnseisen. Ook de meeste andere supermarktketens zijn bezig met omschakeling naar langzamer groeiende rassen.

Campagne

Wakker Dier gaat door met de plofkipcampagne totdat alle kip die in Nederland wordt geconsumeerd, is voorzien van het Beter Leven keurmerk. De komende tijd zal Wakker Dier zich richten op horeca en snackfabrikanten, maar ook achterblijvende en sjoemelende supermarkten worden nauwlettend in de gaten gehouden.