• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

Onderzoek: carnivoor gaat voor vleesvervanger

22 dec 2004

Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email
Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat verstokte vleeseters vleesvervangers verrassend lekker vinden. 50 ‘Carnivoren’ aten vrijwillig twee weken lang vegetarische satés, rondo’s, schijven, filets en kroketten. Zij gaven de vleesvervangers gemiddeld een rapportcijfer van 7. De vegetarische gehaktballetjes, de hamburger en de Griekse Rondo waren het populairst. Het meest positief was men over de ‘bite’ en smaak. Over de geur was men minder positief. 65% Van de ‘carnivoren’ wil na deze kennismaking vlees zo nu en dan gaan inruilen voor een vleesvervanger. De respondenten noemden als belangrijkste redenen om een vleesvervanger te eten, de eigen gezondheid en het dierenwelzijn. De jongeren kozen vaker voor dierenwelzijn en de ouderen vaker voor de gezondheid.
In het kader van Wakker Dier’s ‘Dierbare Kerstcampagne’ die oproept om met kerst diervriendelijk te koken, wilde de Stichting graag weten welke vleesvervanger het aantrekkelijkst is voor de echte vleeseter. De 700.000 vegetariërs in Nederland krijgen rond kerst namelijk vaak vleeseters over de vloer en Wakker Dier krijgt geregeld vragen wat ze dan moeten koken. Daarnaast is juist kerst een moment waarop veel consumenten zowel lekker als bewuster willen eten. Uit het onderzoek valt te concluderen de vleesvervanger een lekker produkt is voor zowel vleeseters als vegetariërs. 64% van de respondenten was aangenaam verrast door de vleesvervangers. “Ik had het idee dat vleesvervangers allemaal hetzelfde zouden smaken. Dat bleek niet waar” zei een respondent (beroep: ambtenaar, 24 jaar). “Onbekend maakt onbemind. Het is echter lekker en vlees is niet gezond.” (beroep: manager, 47 jaar). Termen als ‘smakelijk’ en ‘heerlijk’ werden veelvuldig gebruikt. Dit najaar bleek uit het onderzoeksproject Profetas, een samenwerkingsproject van verschillende Universiteiten, dat de vleesvervangers het voedsel van de toekomst zijn. “Wanneer mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, levert dat ongekende voordelen op. Zo'n 'eiwitomslag' komt zowel de duurzame energievoorziening, het duurzaam watergebruik, de biodiversiteit als de volks- en diergezondheid ten goede.” Staatssecretaris Van Geel zei op 11 november 2004 “de vleesvervanger is een duurzamer produkt dan een vleesprodukt”. Onderzoeksbureau Gfk meldde dit najaar dat de verkoop van vleesvervangers het eerste half jaar van 2004 is gestegen met 10%. Meer resultaten van het onderzoek zijn te zien via het menubalkje bij bio-industrie - rapporten.
« Terug naar persberichten
Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share by email

successen van Wakker Dier

wat doet Wakker Dier?

In de Nederlandse vee-industrie produceren we jaarlijks zo'n 500 miljoen dieren, vaak onder afschuwelijk omstandigheden. Wakker Dier geeft deze ‘vergeten’ dieren een stem. Wij schudden iedereen wakker, want iedereen kan kiezen voor een beter dierenwelzijn.

wat kun jij doen?