Konijnen in Nederland

In Nederland zijn er zo’n 70 commerciële konijnenhouderijen die gezamenlijk ruim 320 duizend konijnen houden. Slechts één hiervan voldoet aan het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. De meeste Nederlandse konijnen worden geëxporteerd, terwijl in onze supermarkten voornamelijk konijnenvlees ligt uit kooien in Frankrijk, Hongarije en zelfs uit China.

Kooikonijn in de supermarkt

Wakker Dier vroeg 17 supermarkten naar de herkomst van hun konijnenvlees. Boon, Coop, Deen, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD, Poiesz, Spar, Vomar en Plus verkopen deze Kerst konijnen uit kooien. Albert Heijn verkoopt konijn uit ‘betere kooien’. Aldi, Lidl, Dirk en Dekamarkt verkopen ‘parkkonijnen’ die in grotere open hokken worden gehouden. Jan Linders en Plus hebben naast kooikonijn, ook konijn met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming in het assortiment. Supermarkt Boni is de enige keten die deze Kerst helemaal geen konijn verkoopt. Nettorama wilde geen antwoord geven op de vragen van Wakker Dier.

Verbeterstappen voor Flappie

Supermarktketens Dirk en Dekamarkt besloten om per direct het kooikonijn te vervangen door konijnen met een beter welzijn (parkkonijn) en streven voor volgend jaar naar 1 ster Beter Leven als minimumnorm voor hun konijnenvlees. Supermarkt Boon en MCD gaven aan volgend jaar konijn uit het schap te halen. Coop, Deen, Hoogvliet, Jumbo, Poiesz, SPAR en Vomar zeggen allemaal voor volgens jaar Kerst stappen te willen nemen om het welzijn van konijnen te verbeteren, maar welke stappen is nog geheel onduidelijk.

Huisvestingssystemen bij konijnen

Traditionele kooi
Vrijwel alle geïmporteerde konijnen leven op draadgaas in traditionele kooien met minder ruimte dan een A4-tje per konijn (17 tot 22 dieren per m2). Ze kunnen niet huppelen, niet rechtop zitten en niet uitgestrekt liggen. De konijnen lijden aan gewrichtspijnen en het draadgaas veroorzaakt pijn aan hun pootjes. Er is veel afwijkend gedrag zoals knagen aan het gaas en een enorm hoge sterfte: 1 op de 5 à 6 konijnen haalt de slachtleeftijd niet. Konijnenvlees uit deze kooien is veelal afkomstig uit Hongarije, Frankrijk of China en is deze Kerst te koop bij maar liefst elf supermarkten.

Zogenaamde ‘welzijnskooi’
Bijna alle Nederlandse kooien zijn de zogenaamde ‘welzijnskooi’. Deze kooien geven de dieren iets meer ruimte (14 tot 17 dieren per m2), ze kunnen rechtop zitten, er is een blokje hout of wat stro/hooi aanwezig en er is een plateau voor de moederkonijnen zodat ze zich even aan hun jongen kunnen onttrekken. De vroegtijdige sterfte in deze welzijnskooien is nog steeds erg hoog.

Konijn in parksysteem

First Class’ konijnen voor Albert Heijn
Albert Heijn geeft aan Wakker Dier aan ‘First Class’ konijnen uit Hongarije te verkiezen vanwege de lagere sterfte. Volgens de specificaties die Albert Heijn aangeeft, lijkt het een verbetering op de Nederlandse ‘welzijnskooi’: gedeeltelijk dichte vloer, daglicht, iets meer ruimte en geen transport.

Parksysteem
In het parksysteem leven vleeskonijnen met 12,5 dieren per vierkante meter in groepen van minstens 20 dieren. Door een open dak en plateaus is er wat ruimte om te huppelen. Daarnaast bestaat de vloer veelal uit kunststof matten in plaats van draadgaas, krijgen de dieren ruwvoer en knaaghout en zijn er PVC-buizen die als tunnel dienen. De moederdieren worden wel nog in ‘welzijnskooien’ gehouden.
Het parksysteem is in opkomst sinds een aantal Belgische supermarkten dit als ondergrens stelt. In Nederland stellen Aldi en Lidl dit sinds kort als minimum, en beloven Dirk en Dekamarkt aan Wakker Dier om zich daar deze Kerst bij aan te sluiten.

Konijn met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming
Eén bedrijf in Nederland houdt konijnen volgens de voorwaarden van het Beter Leven Keurmerk 1 ster (BLK1) van de Dierenbescherming. BLK1 stelt eisen aan de huisvesting van zowel de vleeskonijnen als de moederkonijnen. Ze hebben meer ruimte, worden in grotere groepen gehouden, de roostervloer is van plastic, ze krijgen wortels en een liksteen en daglicht in de stal. De moederkonijnen hebben stro. Alleen supermarkt Plus en Jan Linders hebben dit konijnenvlees in hun assortiment.

tabel vleeskonijn per supermarkt