Update 21 mei: Aldi legt deze zomer biologische kip in het schap, naast de plofkip en scharrelkip. Daarnaast breiden ze hun assortiment scharrelkip dit jaar eerder uit. Aldi geeft aan op den duur te stoppen met plofkip, maar weet nog niet wanneer. Andere supermarkten weten dat wel – de meeste stoppen nog dit jaar met plofkip. De commercials tegen Aldi zijn daarom nog steeds te horen op de radio.

Beluister radiocommercial één en twee waarin Aldi’s uitstelgedrag op de hak genomen wordt.

De kip van Aldi

Aldi verkoopt nog plofkip. De supermarkt verkoopt ook filet en braadlapjes van scharrelkip, maar het vleesschap ligt voornamelijk vol met plofkip. Als enige grote supermarkt heeft Aldi nog niet concreet aangegeven wanneer zij stopt met de verkoop van plofkip. Alle andere grote supermarkten hebben dit wel gedaan.

De meesten vervangen de plofkip door een iets betere kip, de Kip van Morgen, of zoals Wakker Dier het noemt, de flopkip. De flopkip leeft een paar dagen langer dan de plofkip, krijgt een smartphone meer aan ruimte en een handje stro. De meeste supermarkten hebben aan Wakker Dier laten weten op korte termijn de plofkip te vervangen door flopkip. Supermarkt Jumbo onderneemt als enige echt actie en vervangt de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Hoewel deze kip geen Beter Leven ster van de Dierenbescherming verdient, ligt het welzijn van het dier stukken hoger dan bij de flopkip.

A-merken, cateraars en ziekenhuizen zijn al gestopt met plofkip

Sinds de start van de plofkipcampagne (in 2012) zijn al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Zover is nog geen enkele supermarkt. Wakker Dier zou graag zien dat ook supermarkten 1ster-vlees als ondergrens gaan hanteren. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door fatsoenlijkere kip.