De klacht tegen ‘diervriendelijk’ dikbilvlees bij Makro

Op de vleesafdeling van Makro Amsterdam is rundvlees van het merk Arden’beef te koop. Dit vlees komt van ‘dikbilrunderen’. Op de verpakking van het vlees staan de woorden ‘gegarandeerde kwaliteit – diervriendelijk – vrije uitloop – puur natuur’. Hoewel deze runderen veelal in de wei lopen, horen de woorden ‘diervriendelijk en puur natuur’ hier niet thuis. Dikbilrunderen zijn doorgefokt op een genetisch defect dat dubbele bespiering veroorzaakt. Dat zorgt niet alleen voor een grote biefstuk, maar ook voor routinematige keizersnedes en andere afwijkingen. De Dierenbescherming heeft dikbilrunderen uitgesloten van het Beter Leven keurmerk, en staat het gebruik van de absolute term ‘diervriendelijk’ niet eens toe als het vlees betreft waarop haar 3 Beter Leven sterren prijken. De woorden ‘Puur Natuur’ horen volgens Wakker Dier niet thuis op een ras dat in de natuur niet eens zou overleven, omdat natuurlijke voorplanting onmogelijk is geworden. De RCC geeft Wakker Dier op beide punten gelijk.

Dikbillen verboden in Europese landen, in Nederland ter discussie

In Zwitserland en Scandinavië is het verboden om dieren te houden waarbij keizersnedes routinematig moeten worden uitgevoerd. Hiermee is het houden van dikbilrassen zoals het Belgisch Wit Blauw en het Verbeterd Roodbont verboden. Ook in Nederland staan deze rassen ter discussie. Zo schreef Staatssecretaris Dijksma al in 2013 hierover: “Mijn standpunt is dat runderen natuurlijk moeten kunnen afkalven.” De dikbilsector zelf stelt voor om door te fokken met de dieren en op die manier te zorgen dat in 2030 een gedeelte van de afwijkingen is verdwenen. Wakker Dier vindt dat veel te lang duren en wil dat de fok en vleesverkoop van dikbilrassen per direct verboden wordt.

Makro en Arden Beef

Een veroordeling door de Reclame Code Commissie leidt over het algemeen tot een aanpassing van de verpakking, zodat de klant niet meer wordt misleidt. Wakker Dier wil dat de Makro een stap verder gaat, en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen. Wakker Dier: “Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.”

Lees meer over vleesrunderen.