Plofkip bij McDonald's

De kip van McDonald’s

Ondanks de vele mooie woorden over verduurzaming op de website en ondanks het nieuwe groene logo, zijn alle kipproducten van McDonald’s nog gemaakt met plofkip. Dit geeft McDonald’s zelf ook toe op haar website en per e-mail aan Wakker Dier. McDonald’s probeert het leed een klein beetje te verzachten met kortere transporttijden, een smartphone aan extra leefruimte en een eigen controlesysteem, maar de kip blijft de snelgroeiende plofkip.

McDonald’s: het familierestaurant!

McDonald’s profileert zich nadrukkelijk als familierestaurant. Haar communicatie richt zich bewust op gezinnen met kinderen. Zij biedt niet alleen het Happy Meal met speeltjes aan, maar ook ballenbakken, ballonnen, kinderfeestjes, Ronald McDonald’s-shows en een website voor kinderen. Ook in commercials presenteert McDonald’s zich graag als een familierestaurant, zoals in deze tv-spot van afgelopen zomer. Daarom richt Wakker Dier zich in de nieuwe campagne ook vooral op ouders van jonge kinderen.

Plofkipjes: Fatty, Blisty, Puffy en Cripple

In een parodie op de vele hebbedingetjes die McDonald’s in haar Happy Meals stopt om kinderen het restaurant in te lokken, maakt Wakker Dier gebruik van ‘plofkipjes’. Aan de hand daarvan waarschuwt Wakker Dier de ouders op een vriendelijke manier voor het leed in het Happy Meal. De vier plofkipjes illustreren een aantal (welzijns)problemen van plofkippen: ongezond snelle groei (Fatty), pijnlijke voetzweren (Blisty), snel last van hitte (Puffy) en kreupelheid (Cripple).

Plofkippen groeien extreem snel, meer dan 60 gram per dag. Vooral de borstspieren – de latere kipfilets – worden opvallend groot. Hier is het ras speciaal op gefokt: kipfilet is het meest geliefde stuk kip van de westerse consument. Door die snelle groei, kan de kip al naar de slacht terwijl ze nog maar een jong kuiken is.

Een combinatie van genen en volle stallen, maar bovenal natte vloeren en bijtende poep zorgt ervoor dat de voetzolen en soms de hakken van de plofkippen worden aangetast. In veel gevallen lijdt dit tot pijnlijke zweren. Een combinatie van deze zweren, genetische aanleg en hoog gewicht zorgt ervoor dat veel plofkippen kreupel zijn.

Plofkippen groeien snel en produceren veel hitte. Bovendien zitten er heel veel plofkippen dicht op elkaar in een stal. Dan wordt het al snel te warm. Omdat ze niet kunnen zweten, hijgen ze om de hitte kwijt te raken.

Campagne stop de plofkip

Wakker Dier startte in januari 2012 met de campagne tegen de plofkip. Supermarkten zijn inmiddels bezig met omschakelen naar een betere kip. Maar op veel andere plekken wordt er nog volop plofkip verkocht. Zo staat het nog verrassend vaak op de menukaarten van restaurants en kantines, en gebruiken ook sommige A-merken nog altijd plofkip. In het komende jaar zal Wakker Dier zich inspannen om de trend naar betere kip ook in die sectoren door te zetten. Het wordt hoog tijd dat ook restaurantketens en achterblijvende A-merken de plofkip in de ban doen. Te beginnen bij één van de grootste en bekendste restaurantketens van ons land, McDonald’s.