KFC plofkip

De kip van KFC

KFC verkoopt plofkip. Eerder gaf de fastfoodketen aan zich niet te herkennen in die term omdat hun kip uit Nederland komt en aan de minimale Europese regelgeving voldoet. Deze regels omschrijven inderdaad precies hoe plofkippen standaard gehouden worden: met maximaal 21 dieren op een vierkante meter in dichte stallen. Veel van de extreem snelgroeiende dieren zijn kreupel en/of hebben pijnlijke voetzweren. Het antibioticagebruik is enorm hoog. Jaarlijks overlijden miljoenen Nederlandse plofkippen al voor de slachtleeftijd van 6 weken.

KFC grootste Liegebeest

In 2015 werd KFC uitgeroepen tot grootste Liegebeest van Nederland. KFC werd genomineerd vanwege uitspraken op hun website. Onder het mom “Don’t worry, Eat Happy” kakelde de plofkipgigant dat je je ‘geen zorgen hoeft te maken’, omdat zij zorgen voor ‘goede kwaliteit kip’. Daar dachten consumenten heel anders over en zij verkozen KFC tot het Liegebeest van 2015.

Stop de plofkip in de horeca

Wakker Dier startte in januari 2012 met de campagne tegen de plofkip. Alle grote supermarkten zijn inmiddels bezig of al klaar met omschakelen naar een iets betere kip. Maar op veel andere plekken wordt er nog volop plofkip verkocht. Zo staat het nog verrassend vaak op de menukaarten van restaurants en kantines. Wakker Dier spant zich in om de trend naar betere kip ook in die sectoren door te zetten, want het is hoog tijd dat heel Nederland de plofkip in de ban doet. Dat geldt zeker voor het grootste (plof)kiprestaurant KFC.