Vomar en Hoogvliet zijn traag

Op dit moment liggen de schappen van Vomar en Hoogvliet nog vol met plofkip. Beide supermarkten blijven vasthouden aan de afspraken van het ‘Kip van Morgen’-convenant, een inmiddels opgeheven samenwerkingsverband tussen supermarkten om van de plofkip af te stappen. Deze afspraak houdt in dat uiterlijk in 2020 de plofkip wordt vervangen door de Kip van Morgen: een kip die het maar een fractie beter heeft dan de plofkip en door Wakker Dier ‘flopkip’ wordt genoemd.

Terwijl Hoogvliet en Vomar dus nog jaren plofkip willen blijven verkopen, verwijderen de meeste supermarkten deze kip veel eerder uit het schap. Zo zijn eind dit jaar de verse vleesschappen van onder andere Albert Heijn, Jumbo en Lidl al plofkipvrij.

Van ‘Flopkip’ tot Jumbokip

Vroeg of laat vervangen alle supermarkten de plofkip door een variant van de Kip van Morgen. Al deze nieuwe kipconcepten zijn wat dierenwelzijn betreft beter dan de plofkip, maar verdienen niet één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. De welzijnseisen variëren van de ‘flopkip’, met minimale verbeteringen zoals afgesproken in het supermarkten-convenant, tot een aanzienlijke verbeterstap zoals bij de Nieuwe Standaardkip van Jumbo. Van deze kipconcepten zonder keurmerk biedt de Jumbokip tot nu toe het beste welzijnsniveau. Jumbo wordt daarom als het goede voorbeeld genoemd in de radiospot en printuiting van de campagne. De kleinere ketens MCD en Boon’s Markt hebben zich inmiddels met hun ‘Betere Kip’ aangesloten bij de welzijnseisen van Jumbo.

Wakker Dier wil keurmerk

Sinds de start van de plofkipcampagne van Wakker Dier in 2012 zijn veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Wakker Dier zet de campagne voort totdat alle kip voorzien is van het Beter Leven keurmerk. Supermarkten Jumbo, Plus en Lidl hebben nadrukkelijk aangegeven dat zij dit ook nastreven, al hebben ze hiervoor nog geen einddatum gegeven. Inmiddels is gemiddeld 23% van de kip in het schap voorzien van een keurmerk voor dierenwelzijn.