Kiloknallers van Albert Heijn
Albert Heijn heeft van de twaalf gemonitorde supermarktketens verreweg de meeste kiloknallers in de folder. De marktleider stuntte in het tweede kwartaal maar liefst 403 keer met vlees en vleeswaren zonder keurmerk. Daarnaast lag de aandacht voor vlees met een keurmerk in de folder van Albert Heijn onder het gemiddelde. Onlangs zette de grootgrutter wel een stapje in de goede richting: Albert Heijn beloofde om geen reclame meer te maken voor varkenshaas zonder keurmerk.
Kiloknallers van Emté
Supermarktketen Emté had in haar folders van afgelopen kwartaal relatief gezien de minste aandacht voor vlees met een keurmerk: zo’n 90% van haar aanbiedingen betrof een kiloknaller. Ook in absolute aantallen kiloknalde deze supermarkt vaak: maar liefst 278 keer. In het eerste kwartaal scoorde Emté ook al slecht. Wakker Dier waarschuwde daar afgelopen mei al voor met een radiospot.
Ook andere supermarkten kiloknallen nog
Niet alleen Albert Heijn en Emté, maar ook de andere supermarkten die Wakker Dier monitort stuntten het afgelopen kwartaal nog met keurmerkloos vlees. Gemiddeld zo’n 196 keer, dat zijn ruwweg 15 aanbiedingen per week. In totaal werd er 3.263 keer gestunt met vlees. Meer dan 70% van al deze vleesaanbiedingen was een kiloknaller. Aanbiedingen met 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming maakten het grootste deel uit van de aanbiedingen met dierenwelzijnskeurmerk (772 stuks). Het aantal aanbiedingen van vlees met 2 of 3 Beter Leven sterren bleef steken onder de 150 stuks. De meeste hiervan waren te vinden in de folders van Plus.

Campagne stop de kiloknaller
Reclame in de folders voor keurmerkloos vlees en vleeswaren, dat zijn kiloknallers. Wakker Dier monitort al sinds 2010 de folders van de grootste supermarkten en heeft in november de supermarkten een brief gestuurd met de doelstelling van de campagne: een kiloknaller-vrije folder. Door achterlopende supermarkten aan te jagen en voorlopers te complimenteren, wil Wakker Dier een verandering teweegbrengen in het aanbiedingenbeleid van de supermarktketens. Want het vele gestunt met te goedkoop vlees is volgens Wakker Dier dé grote drempel voor consumenten om massaal te kiezen voor diervriendelijker vlees. De klant is door de vele kiloknallers van de supermarkt gewent geraakt aan goedkoop vlees. Maar goedkoop vlees is niet gratis: voor die lage prijzen betalen boeren en dieren de prijs.