De koe verdwijnt uit de wei

Veel weilanden blijven leeg, want 30 procent van de melkkoeien staat het hele jaar door op stal. Ondanks dat Staatssecretaris Dijksma zegt dat ze weidegang erg belangrijk vindt, wordt het door de huidige wetgeving niet gestimuleerd. De melkveesector is sinds juli 2014 met 110 duizend koeien gegroeid en het aantal megastallen lijkt explosief te stijgen. Hoe groter de stal, hoe groter de kans dat de koe niet naar buiten mag. Veel experts luiden dan ook de noodklok over de exploderende melkveesector.

Wat is weidemelk?

Nederlanders vinden koeien in de wei belangrijk. Daarom is bijna alle verse melk tegenwoordig voorzien van een weidemelklogo: een logo dat garandeert dat de melk voor 100% afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur in de wei mogen grazen. Helaas zijn er nog wel kazen zonder weidemelklogo, zoals bijvoorbeeld Maaslander en Old Amsterdam. Juist omdat er erg veel melk nodig is om kaas te maken – tien liter melk voor één kilo kaas – vindt Wakker Dier dat weidegang en het daarbij behorende weidemelklogo een minimumvereiste voor alle kaasmerken zou moeten zijn. Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder weidemelklogo.

Weidegang: goed voor koe en landschap

Weidegang is niet alleen belangrijk voor de Nederlanders, maar vooral ook voor de koe zelf. In de wei kunnen ze vrij bewegen, dansen en hun natuurlijke gedrag beter vertonen. Bovendien hebben weidekoeien minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen, en is de vruchtbaarheid beter. Ook het milieu is er bij gebaat, omdat weidegang zorgt voor minder ammoniakuitstoot.