De tv-spot is te zien vanaf 21 februari, oa. op Nederland 1, 2 & 3. Bekijk de commercial.

Meeste supermarkten zetten kleine stap vooruit, Aldi breekt belofte

In februari 2013 publiceerden de supermarkten een teleurstellend convenant om de plofkip te vervangen: de Kip van Morgen. Deze kip leeft een paar dagen langer dan de plofkip, krijgt een smartphone meer aan ruimte en een handje stro. De kippen leven met 19 kippen op een vierkante meter, tegenover 21 bij plofkippen. De welzijnsverbeteringen zijn zó minimaal, dat Wakker Dier spreekt van ‘flopkip’. De supermarkten beloofden zo snel mogelijk om te schakelen naar deze flopkip. Bijna alle grote supermarkten in Nederland zijn ondertussen in omschakeling, behalve de Aldi. De supermarkten Dirk, Dekamarkt, Plus, Lidl, Deen, Spar en Albert Heijn saneren de plofkip in stappen en zijn eind 2015 allemaal plofkipvrij. Supermarkt Jumbo ging een stap verder en introduceerde de aanzienlijk betere ‘Nieuwe Standaardkip’. Hoewel deze kip nog geen Beter Leven ster van de Dierenbescherming verdient, ligt het welzijn van het dier stukken hoger dan bij de flopkip. Ondertussen doet de Aldi niets zichtbaars en wil geen toezegging doen wanneer ze met de omschakeling beginnen. Daarmee breekt Aldi de belofte om de plofkip zo snel mogelijk te vervangen.

ACM: plofkipconvenant gaat niet ver genoeg

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verklaarde onlangs dat de afspraak ‘Kip van Morgen’ in strijd is met de mededingingswet. De welzijnsverbeteringen zijn volgens de ACM zo minimaal dat consumenten dit niet het extra geld waard vinden. De kartelwaakhond gaf aan aanzienlijk positiever te zijn als de supermarkten gekozen hadden voor een overstap naar kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Die kip heeft een veel beter leven gehad waardoor consumenten hiervoor wel bereid zijn de extra kosten te betalen, zo bleek uit hun onderzoek. Het is nog onduidelijk wat er nu met het slappe plofkipconvenant gebeurt, maar kans bestaat dat de supermarkten nu de hakken in het zand zetten en ook de kippenslachters het bijltje erbij neer gooien.

Wakker Dier voert al drie jaar campagne tegen de plofkip

Al drie jaar voert Wakker Dier campagne tegen het favoriete stuntproduct van supermarkten: de plofkip. Sinds de start van de campagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Supermarkten blijven echter achter. Ze blijven bijvoorbeeld de plofkip promoten door hem als kiloknaller in de winkel te leggen. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. Jumbo laat hiermee zien wat mogelijk. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen en is vervangen door aan fatsoenlijkere kip.