568 duizend melkkoeien staan permanent op stal

Afgelopen Dierendag publiceerde het CBS cijfers over de weidegang van melkkoeien in 2015. Begin deze maand maakte het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) bekend dat het percentage koeien dat nog in de wei komt, tot een nieuw dieptepunt is gedaald. Er zijn in één jaar tijd 81 duizend melkkoeien extra achter dichte staldeuren verdwenen. Meer dan een half miljoen melkkoeien graast nu nooit meer in de wei. Daarmee is het doel van staatssecretaris Van Dam om in 2020 weidegang te hebben voor 80 procent van de melkkoeien, verder weg dan ooit.

 

Petitie: Zet de koeien weer in de wei!

Vlak na dit schokkende nieuws is Wakker Dier een petitie gestart. In net iets meer dan twee weken tijd tekenden 37.439 mensen de petitie. Hierin vragen zij de Tweede Kamerleden om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat alle melkkoeien weer gras onder hun hoeven mogen voelen. Vandaag wordt de petitie aangeboden aan alle partijen in de Tweede Kamer.

 

Melkveesector is in rep en roer

De keuze voor een bedrijf om wel of niet te beweiden is bijna niet los te zien van andere grote ontwikkelingen in de melkveesector. Schaalvergroting, toename van het aantal melkkoeien, lage melkprijs, overschreden fosfaatplafond en de maatregelen die daar op volgen; het is heel onzeker hoe de sector er over een aantal jaar uitziet. Zeker nu Van Dam’s plan voor fosfaatrechten voorlopig niet door gaat. De keuzes die Van Dam en de Tweede Kamer binnenkort moeten maken hebben verstrekkende gevolgen voor de koe. Daarom vraagt Wakker Dier samen met ruim 37 duizend burgers aan de overheid om goede wetgeving waarbij rekening wordt gehouden met de koe, door in ieder geval weidegang te garanderen.

 

Weidegang is belangrijk

Koeien horen in de wei. Daar kunnen ze vrij bewegen, rennen, springen en uren grazen op vers gras. Bovendien hebben weidekoeien minder last van gezondheidsproblemen zoals uierontstekingen, pootgebreken en klauwontstekingen. Ook het milieu is erbij gebaat, omdat weidegang zorgt voor een lagere ammoniakuitstoot.