bbq-vlees.230.153.s

Steekproef bacterie-onderzoek 2015

In opdracht van Wakker Dier kocht een onafhankelijk monsterbureau BBQ-schotels bij grote Nederlandse supermarkten. Zij kochten 7 schotels waarvan alle verse, niet-bewerkte, vleessoorten een indicatieve laboratoriumanalyse ondergingen. Het ging in totaal om 21 monsters met verschillende soorten BBQ-vlees. Daarvan waren er veel bacterieel besmet. Bij 4 monsters werd de poepbacterie (E-coli, 4x) aangetroffen, waarvan 3 keer in een BBQ-pakket speciaal voor kinderen.
 
Bij 5 van de 21 vleesproducten (uit 3 verschillende schotels) was het bedervingsproces duidelijk al ingezet, deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 12 (varkensspies), 13 (kipsaté), 15 (worst), 29 (rundersteak) miljoen. Uitschieter was rundersaté met 300 miljoen. Als grens wordt vaak 10 miljoen aangehouden; daarboven wordt de kwaliteit als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.
 

Steekproef bacterie-onderzoek 2014

In 2014 werd bij een steekproef met 11 soorten BBQ-vlees vier multiresistente ESBL-producerende bacteriën ontdekt, namelijk Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E-coli, 5x) en Listeria monocytogenes (1x). Bij drie van de elf vleesproducten was het bedervingsproces al ingezet: deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen.
 

Geschrokken

Wakker Dier is geschrokken dat zowel vorig jaar als dit jaar bij zo’n kleine steekproef zoveel bacteriën worden aangetroffen. Het feit dat verschillende soorten vlees samen in een verpakking zitten, kan er mogelijk voor zorgen dat de stukken vlees elkaar besmetten. Ook de marinade op BBQ-vlees lijkt wel een voedingsbodem voor bacteriële wildgroei, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiëne verwacht worden, omdat consumenten bij het barbecueën niet altijd even hygiënisch werken. Naar schatting lopen elke zomer duizenden mensen een voedselinfectie op. Vaak is dat na een BBQ. Dit zou genoeg reden voor supermarkten moeten zijn om extra aandacht te besteden aan betere hygiëne en vleeskwaliteit. Ook de NVWA en het Voedingscentrum voerden eerder al campagne ‘Barbecuen zonder Buikpijn’ vanwege de vele voedselvergiftigingen na de BBQ.
 

BBQ-vlees in supermarkt bijna altijd dieronvriendelijk

Wakker Dier zocht in winkels van landelijke supermarktketens naar diervriendelijke BBQ-schotels. Deze werden niet gevonden. Bijna elke supermarkt heeft wel een speciale BBQ-sticker ontworpen dat in de mooie zomerweken op veel vlees is geplakt. Ook doen supermarkten hard hun best om hun klanten te overtuigen dat zij deze zomer veel moeten BBQ’en. De vleesaanbiedingen (met over het algemeen regulier dieronvriendelijk vlees) vliegen je om de oren. Heel soms zit onder de speciale BBQ-sticker ook wel een Beter Leven of biologisch stukje vlees, maar dat is uitzondering. Vorig jaar deed Wakker Dier ook onderzoek naar de diervriendelijkheid en trok voor zichzelf de treurige conclusie: “Een goedkope karbonade krijgt op de BBQ meer frisse lucht dan toen deze nog een varken was”.