grafiek soorten eieren bij buurtsupermarkten

Diervriendelijkere eieren zeldzaam

Het meest voorkomende ei was het scharrelei, oftewel schuurei, van kippen die met negen dieren per vierkante meter in schuren leven en nooit buiten komen. Maar liefst 72 buurtsupermarkten hadden dit ei in het assortiment. Kooiei was met 31 winkels het op één na meest aangeboden ei. De diervriendelijkere vrije-uitloop- en biologische eieren lagen veel minder vaak in de schappen: slechts bij zeven buurtsupermarkten was één van deze varianten te vinden.

Pas op, check de ei-code!

In de buurtsupermarkten die kooieieren aanboden, ontbrak op de verpakking vaak de informatie dat de kippen in kooien leefden. Ook rond het schap werd hierover niet éénmaal informatie gegeven. Voor consumenten is het daardoor onduidelijk dat zij kooieieren kopen. In drie gevallen vond Roamler fraude: tweemaal omdat kooieieren waren verpakt in een doos waarop stond dat het scharreleieren waren. Bij één buurtsupermarkt werden kippeneieren gevonden zonder ei-code; iets dat in Europa streng verboden is. Wakker Dier heeft hierover een klacht ingediend bij de NVWA. Wakker Dier: “Laat je niet misleiden door verpakkingen en controleer de ei-code. Vermijd kooieieren, die zijn voorzien van een code beginnend met een ‘3’ en kies voor een diervriendelijker alternatief, zoals biologische eieren met ei-code ‘0’.”

Steekproef in buurtsupermarkten

Er zijn in Nederland vele kleine supermarkten die niet bij een grote keten horen. Roamler controleerde het eieraanbod bij honderd van deze buurtsupermarkten. Roamler is marktleider op het gebied van retail-inzichten dat gebruik maakt van ‘crowdsourcing’; via een mobiele applicatie verzamelen gebruikers informatie over bijvoorbeeld het assortiment in bepaalde winkels. Gebruikers van de app stuurden in dit onderzoek informatie in over de ei-code, de verpakking en de productinformatie bij het schap. Eieren zonder ei-code zijn – bij gebrek aan herkomstaanduiding – uit de verdere telling gehouden. Bij de bezochte buurtsupermarkten ligt de nadruk vaak op producten uit buitenlandse keukens. Natuurvoedingswinkels werden uitgesloten, omdat deze sowieso enkel biologische producten verkopen.