Albert Heijn vervangt plofkip door Nieuwe AH kip en kip met één Beter Leven ster

Vanaf medio april worden alle AH-stoommaaltijden die kip bevatten, gemaakt met scharrelkip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Gedurende de rest van het jaar wordt de kip in andere verse maaltijden, maaltijdsalades en vleeswaren omgezet naar de Nieuwe AH kip. De Nieuwe AH kip groeit 23% langzamer dan plofkip en krijgt 31% meer leefruimte. Daarnaast vergroot Albert Heijn de komende tijd het scharrelkipassortiment in het verse vleesschap.

Jumbo vervangt plofkip door Nieuwe Standaardkip

Voor het einde van 2016 worden alle verse kippizza’s, -maaltijden, -maaltijdsalades en -vleeswaren van het Jumbohuismerk gemaakt met Nieuwe Standaardkip. Vanaf eind mei zullen bijvoorbeeld al een aantal Hollandse Maaltijden plofkipvrij zijn. De Nieuwe Standaardkip groeit 25% langzamer dan plofkip en krijgt 56% meer leefruimte. Ook gunt Jumbo de kip daglicht.

Minder plofkip op brood

Bijna alle supermarkten stoppen dit jaar met de verkoop van plofkip, maar ze zijn nog lang niet plofkipvrij. Er zit nog plofkip in vleeswaren, worsten, snacks, soepen, pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden etc. Met name vleeswaren vormen een groot deel van onze totale vleesconsumptie. Voor de kip is het dus hard nodig dat ook vleeswaren plofkipvrij worden.

Een stap vooruit voor dier én boer

Ook voor de boer is het belangrijk dat vleeswaren en andere kipproducten van betere kip worden gemaakt. Dat is namelijk goed voor de zogenaamde ‘vierkantsverwaarding’: dat betekent dat de boer voor de hele kip een meerprijs krijgt. Niet alleen voor de gewilde kipfilet, maar ook voor de minder gewilde delen die in vleeswaren en snacks belanden. Nu worden deze ongewilde delen nog vaak onherkenbaar verwerkt of geëxporteerd.

Doorbraak plofkipcampagne in 2016

In januari vierde Wakker Dier een grote doorbraak in de campagne tegen de plofkip. Na vier jaar campagnevoeren, was het zover: de verse vleesschappen van Albert Heijn, Boon en MCD gingen op 1 januari volledig over op betere kip en Jumbo volgt volgende maand. De andere supermarkten – op Lidl na – volgen later dit jaar. Wakker Dier gaat door met de campagne totdat één ster Beter Leven van de Dierenbescherming de minimumnorm is voor kip in Nederland.