Bereiding

  1. Hak alle zongedroogde tomaten en olijven fijn en doe ze bij de fijngehakte basilicum en rozemarijn.
  2. Voor het maken van het deeg zeef je de bloem en het zout in een grote kom en mix je de gist erdoor. Maak een kuiltje en doe het water, de fijngehakte zongedroogde tomaten, olijven, basilicum, rozemarijn en olijfolie er in. Al kloppend roer je alle ingrediënten door elkaar heen.
  3. Meng met je handen en kneed het mengsel bij elkaar totdat het stevig wordt. Blijf kneden totdat het zacht is maar niet plakkerig wordt. Is het (te) droog? Voeg dan nog wat water toe.
  4. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Leg het deegmengsel erop. Kneed het deeg nog ongeveer 10 minuten met je handen. Leg het deeg vervolgens terug in de grote kom en dek het af met wat plasticfolie. Laat de bak met deeg 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek. Je weet dat het deeg goed is wanneer het volume is verdubbeld.
  5. Nu kneed je het deeg weer soepel. Snijd het in 2 stukken. En maak ovalen van ongeveer 18 a 20 centimeter. Met een scherp mens maak je een ruitenpatroon van de bovenkant in elk brood. Leg de broden dan op een met bakpapier belegde bakplaat. Dek de broden weer af met de folie en leg ze ongeveer 20 minuten op een warme plek om verder te rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden en bestrijk met een kwastje de gerezen broden met een beetje olijfolie. Bestrooi de broden met wat extra rozemarijn en zeezoutvlokken en bak ze in 25 minuten goudbruin. Check of de broden klaar zijn door erop te ´tikken´. Klinkt het brood hol? Dan is hij klaar!

Laat de broden iets afkoelen en serveer met huisgemaakte tomatensoep.