Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (met grillstand indien mogelijk).
  2. Was de bloemkool en aardappel. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Haal de buitenste schillen van de knoflook eraf, maar zorg dat de knoflookbol intact blijft.
  3. Snijd de (zoete) aardappel in kleine blokjes. Doe de aardappel, bloemkoolroosjes en knoflook in een kom en besprenkel met olie, karwijzaad, komijn- en paprikapoeder. Hussel door elkaar en rooster de groenten op een bakplaat ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Halverwege de baktijd kan je de groenten even omscheppen.
  4. Snijd de ui in grove ringen en bak ze glazig in een grote soeppan samen met de tijm. Voeg vervolgens alle oven-geroosterde groenten, 500 ml water, plantaardige melk en het bouillonblokje toe. Houd een paar bloemkoolroosjes apart voor de garnering. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Mix alles met een staafmixer tot een gladde, dikke soep.
  5. Voeg het citroensap toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de resterende geroosterde bloemkoolroosjes en fijngehakte noten.