Bereiding

  • Hoofdgerecht
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • 4 porties
  • Veganistisch gerecht
  1. Voor de linzenbolognese: Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de ui en snij de helft van de knoflook fijn. Verwarm een pan met olie op middelhoog uur en fruit de ui aan tot deze zacht is. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Voeg de knoflook toe bij de ui en fruit een minuutje mee. Voeg dan de champignons toe (deze nemen veel olie op). Voeg een beetje extra olie toe of een beetje water, zodat de ui en knoflook niet aanbranden. Spoel ondertussen de linzen om en laat uitlekken. Zodra de champignons gaar zijn kun je de linzen toevoegen. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer het er goed doorheen. Voeg dan de tomatenblokjes toe en wat peper en zout naar smaak. Verwarm nog 2 minuten en zet dan het vuur uit.
  2. Voor de spinazie-basilicum pesto: Doe de basilicum (met tak en al), spinazie, 100 ml olie, overige knoflook (in grove stukken), citroensap, peper en zout in de keukenmachine en laat draaien tot je een gladde pesto overhoudt. Is de pesto wat te dik? Verdun dan met een beetje water.
  3. Voor de bechamelsaus: Verhit de overige 50 ml olie in een steelpan op middelhoog vuur. Zodra de olie warm is voeg je de bloem toe. Blijf terwijl je dit doet 3 minuten goed roeren met een garde! Zo voorkom je klontjes. Voeg vervolgens de plantaardige melk in 1 keer toe en blijf roeren met een garde. De bechamel wordt langzaamaan dikker. Voeg ondertussen peper en zout toe. Blijf roeren tot je de gewenste dikte hebt bereikt (soort dikte als behanglijm) en haal dan van het vuur.
  4. Tijd om de lasagne op te bouwen! Leg een laagje lasagnebladen in een ingevette ovenschaal en verdeel de linzenbolognese, bechamelsaus en spinazie-pesto erover. Dan weer een laagje lasagnebladen en weer de sauzen. Ga zo door tot alles op is. Zet daarna 30 minuten in de oven. Laat daarna even rusten op het aanrecht.

Eet smakelijk!