Bereiding

 • Hoofdgerecht
 • Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten
 • 4 porties
 • Veganistisch gerecht
 1. Verhit een ruime wok, of een grote koekenpan op een middelhoog vuur met een scheutje olie erin. Was en snijd alle groenten vervolgens in gelijke stukken.
 2. Snijd de knoflookteentjes fijn en voeg deze toe aan de pan. Laat deze een paar minuutjes lekker geuren en dan kunnen de groenten toegevoegd worden. Laat dit even een goede 5 minuten op hoog vuur bakken.
 3. Voeg nu alle smaakmakers in een kom: de sojasaus, sesamolie, ketjap manis, geraspte gember, het sap van een limoen en wat peper en zout. Roer dit door elkaar en voeg dit na een minuut of 5 toe aan de groenten en zet het vuur iets lager.
 4. Voeg de rijst aan de pan met groenten toe. Mocht de rijst nu echt een beetje hard geworden zijn, brokkel het dan eerst goed los voordat je de rijst toevoegt aan de pan.
 5. Giet een klein scheutje water over de rijst en mix nu alles goed door elkaar in de pan en laat alles op hoog vuur wokken. Alle smaken en groenten moeten goed gemixt worden met de rijst. Roer alles goed door en laat het geheel nog 3 minuten doorbakken zodat de nasi klaar is.
 6. Voor de gegrilde tofu snijd je de tofu in blokjes van 2 x 2 cm. Voeg de soja saus, gesneden (halve) chili peper, agave siroop en de limoensap toe aan de kom. Roer dit goed door elkaar, zodat de agave een beetje oplost in de marinade. Leg nu de blokjes tofu in de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes goed in aanraking komen met de smaken.
 7. Je kan dit doen voordat je de nasi opzet. Wil je de tofu wat langer laten marineren? Dan kan je dit zelfs de avond of ochtend van tevoren doen, zodat de marinade echt perfect kan intrekken.
 8. Als de tofu goed op smaak is, rijg je de tofu aan een satéprikker. Laat een grillpan goed warm worden op een middelhoog vuur. Voeg een mini beetje olie toe, om te voorkomen dat de tofu vastplakt aan de grillpan. Leg nu de stokjes op de grillpan en grill ze 10-15 minuten. Draai de stokjes wel geregeld om, zodat je aan alle kanten mooie grillstreepjes krijgt.

Verdeel de nasi over de borden, garneer met gesneden koriander, lente ui en chili. Serveer eventueel met sambal, gebakken uitjes, zuur en/of cassavechips, als je echt wilt uitpakken.