Het basisrecept voor polenta:
- Meng in een kom de polenta met het bouillonpoeder.
- Verwarm in een kookpot met dikke bodem de olijfolie op een laag vuurtje.
- Voeg de polenta toe en roer goed om tot de polenta alle olie opgeslorpt heeft.
- Giet voorzichtig het water bij de polenta en roer alle klontertjes weg met een klopper.
- Wil je graag kruiden toevoegen, dan doe je dit nu. Blijf met een houten lepel goed roeren tot de polenta de consistentie heeft van een dikke aardappelpuree.
- Je zal merken dat de polenta steviger wordt als je hem eventjes laat staan. Je kunt hem zo serveren, of maak er met de volgende stappen kroketjes van.
De polentakroketjes:
- Schep de polenta in een bakje of bakvorm en laat het een uur afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Keer het bakje of de bakvorm om op een snijplank zodat de polenta er in één blok uitkomt.
- Snijd de polenta in plakjes. De grootte kies je zelf, maar zorg dat ze ongeveer 2 cm dik zijn.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de polenta erop.
- Bak gedurende 40 minuten tot de polentakroketjes mooi goudgeel zien en knapperig zijn.