Bereiding

  1. Snipper de ui, verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de ui 10 minuten op middel-laag vuur. Voeg de gedroogde tijm, rozemarijn en sojasaus toe en bak nog eens 5 minuten tot de ui zacht is en het meeste vocht verdampt is. Haal het ui-mengsel uit de pan en laat afkoelen.
  2. Hak de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in de pan, voeg de knoflook toe en bak kort. Voeg vervolgens de spinazie in batches van 100 g toe en laat slinken. Haal het geheel uit de pan en laat afkoelen. 
  3. Verwijder de steeltjes van de portobello’s en borstel ze schoon. Verwarm een pan op middelhoog vuur en leg de portobello’s er in. Bak 4 minuten, draai de portobello’s om en bak nog eens 4 minuten tot het grootste deel van het vocht uit de portobello’s is. Leg de portobello’s met de onderkant naar beneden op een bordje, zo kan het vocht eruit lekken. 
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Snijd optioneel 2 cm van de onderkant van het bladerdeeg en leg apart, dit is voor extra versiering op de wellington.
  5. Verspreid het uien-mengsel over het middelste 1/3-deel van het bladerdeeg, verdeel vervolgens de helft van de spinazie hierover, leg hier de portobello’s op en sluit af met de overige helft van de spinazie. 
  6. Vouw voorzichtig de buitenkanten naar het midden en druk licht aan. Draai dan voorzichtig de wellington om zodat de naad aan de onderkant zit. Druk de uiteindes aan en vouw naar onder.
  7. Snijd of prik de bovenkant van de wellington een aantal keer in, zodat tijdens het bakken het vocht kwijt kan.
  8. Optioneel: maak met het overige bladerdeeg feestelijke vormpjes. Snijd er bijvoorbeeld blaadjes van of maak er sterretjes van met een uitsteekvorm voor koekjes. Druk deze licht op de bovenkant van de portobello wellington.
  9. Meng in een kommetje de sojamelk, olijfolie en ahornsiroop met elkaar. Smeer de bovenkant van de wellington hiermee in met behulp van een kwast. Zet de wellington 15 minuten in de vriezer en herhaal dit als je het eruit haalt. 
  10. Bak de portobello wellington 30 à 35 minuten in de oven tot de korst goudbruin is. 

Eet smakelijk!