• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • biologisch eten

Biologisch vlees en het EKO keurmerk

Biologisch eten wordt geproduceerd met respect voor de natuur, het milieu en de dieren. Zo worden er voor gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en krijgen dieren veel leefruimte en zelden antibiotica. Aanvullend is er nog het EKO keurmerk: biologische producten waarvan de producent extra zijn best heeft gedaan om duurzaam te produceren. Biologische productie en het EKO keurmerk worden in Nederland gecontroleerd door Skal.

Biologisch vlees

Biologisch keurmerk etenIn de supermarkt vind je vaak ook biologische producten, zoals vlees, eieren en zuivel. Uiteraard zijn ze ook in biologische winkels te koop. Verschillende partijen bieden overzichten van biologische winkels of plaatsen waar biologische producten te koop zijn, zoals ‘bewust biologisch’. Biologisch vlees herken je aan het 'groene blaadje', het Europese keurmerk dat streng gecontroleerd wordt. Vaak heeft biologisch vlees in de supermarkt ook drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

Aandacht voor dierenwelzijn

Biologisch en beter levenDieren die biologisch gehouden worden hebben het een stuk beter dan dieren in de vee-industrie. Ze hebben veel meer leefruimte en mogen gegarandeerd naar buiten. Sommige nare ingrepen zijn verboden, zoals het verwijderen van staarten bij biggen. Bovendien wordt er zelden antibiotica gebruikt. Er wordt dus beter op het dierenwelzijn gelet.

Het EKO keurmerk

EKO-keurmerkAanvullend is er het EKO keurmerk. Dit keurmerk staat voor biologischeproducten waarvan de producent extra zijn best heeft gedaan om duurzaam te produceren, bijvoorbeeld door zonne-energie te gebruiken. Ook bij vlees met het EKO keurmerk weet je dus zeker dat het dier een dierwaardig leven heeft gehad. 

Demeter producten

Demeter keumerkOok zijn er producten met een Demeter keurmerk. Deze komen uit de biologisch-dynamische landbouw. Demeter-bedrijven zijn vaak kleinschaliger dan gewone biologische bedrijven en de dieren worden er nóg natuurlijker gehouden. Zo worden de koeien er bijvoorbeeld niet onthoornd en lopen er hanen tussen de legkippen. Deze producten dragen het Demeter-keurmerk en vind je vooral in natuurwinkels.

Diervriendelijk eten

Vind je dierenwelzijn belangrijk? Kies dan voor biologisch vlees. Je herkent het aan een welzijnskeurmerk zoals het EKO of biologisch Keurmerk. Of let erop dat het product 3 Beter Leven sterren heeft van de Dierenbescherming.

 

nieuws over diervriendelijk eten

24 jun 2017 Stalmelk in Chocomel en Fristi

Vandaag start Wakker Dier een campagne om de klanten van Chocomel en Fristi te waarschuwen dat er deels stalmelk in zit. Deze merken laten niet alle koeien in de wei. Gelukkig zijn er veel diervriendelijkere alternatieven. Lees meer.  

23 jun 2017 Misstanden in slachthuizen

Vandaag in de NRC een groot verhaal over de vele misstanden in slachthuizen. Deze zullen niet minder worden zolang vlees te goedkoop is. Daarom voert Wakker Dier campagne tegen de kiloknaller. Lees de NRC hier.  

14 jun 2017 Wakker Dier deelt Happy Chicken Deals uit in Nieuwegein

Vanmiddag kunnen kinderen een plofkipvrij Happy Chicken Deal ophalen bij de foodtruck van Wakker Dier. McDonald's stopt nog steeds plofkip in haar Happy Meal met kipnuggets, dus wij willen kinderen een alternatief bieden zónder dierenleed. Lees meer.

 

Laatste update: februari 2017

wat kun jij doen?

Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Bekijk dit en andere vegetarische recepten.