• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • Kippen met vrije uitloop

Eieren

Vrije-uitloop eierenIn Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals vrije-uitloopeieren, scharreleieren, maïseieren, meergraneneieren en Rondeeleieren. Soms zegt de naam iets over het welzijn van de legkip, en soms over het voer dat de kip krijgt.

Als we vanuit dierenwelzijn naar de eisoorten kijken, dan kunnen we grofweg vier categorieën onderscheiden:

  • Biologische eieren, eicode begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooieieren, eicode begint met 3

Er zijn ook steeds meer eieren met het Beter Leven keurmerk: hoe meer sterren hoe beter! 

Biologisch ei: code 0

De diervriendelijkste eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden: ze krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

Vrije-uitloopei: code 1

De kippen die vrije-uitloopeieren leggen hebben een behoorlijk goed leven met een uitloop naar buiten wanneer ze willen. Wel worden de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd. 

De meeste vrije-uitloopeieren krijgen van de Dierenbescherming 2 Beter Leven sterren. Gijs streekproducten heeft sinds begin 2015 een vrije-uitloopei met 3 Beter Leven sterren.

Scharrelei: code 2

Anders dan de naam doet vermoeden, komen scharrellegkippen nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. De puntjes van hun snavel worden onverdoofd verwijderd. De meeste leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden. Lees hier meer over hun leven.

Er zijn ook eieren met code 2 die toch diervriendelijk zijn: het Rondeelei bij Albert Heijn, het Gijs ei bij Plus en het Vrolijke Kip ei van Deen hebben 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Deze kippen komen wel buiten.

Kooi-ei: code 3

Dit is het meest dierONvriendelijke ei. Kooikippen zitten hun leven lang in een kooi. Traditionele legbatterijen zijn nu in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog volop gebruikt. In Nederland zijn kooieieren bij de grote supermarkten niet als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke. Bij sommige buurtsupermarkten liggen de kooieieren helaas nog wel als tafelei.

Wil jij de kippen helpen?

Jij kunt het welzijn van de kippen stimuleren, door minimaal vrije-uitloopeieren te kopen, maar het liefst biologische eieren te kopen. Kijk in de winkel altijd goed naar de ei-codes en kies voor eieren die het dierenwelzijn van de kippen ten goede komen.

nieuws over legkippen

18 apr 2017 Wakker Dier op TV

'Een scharrelei is een schuur-ei' legden we uit bij RTL Live; bij Hart van Nederland geven we steun aan biologische boeren die in actie komen omdat ze zwangere koeien moeten slachten van de overheid; we leggen uit dat diervriendelijke foie gras niet bestaat bij Groen Licht.  

13 apr 2017 Lidl start met 'leghaantjes'

Goed Paasnieuws: Lidl gaat als eerste supermarkt de broertjes verkopen van legkippen. Normaal gaan deze haantjes direct uit het ei de shredder in. Lees ons persbericht of in het AD.  

Laatste update: maart 2017

wat kun jij doen?

Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Bekijk dit en andere vegetarische recepten.