• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • scharrelvlees

Scharrelvlees

Het verschil tussen gewoon vlees en biologisch vlees is groot, zowel in dierenwelzijn als in prijs. Scharrelvlees zit daar tussenin. De dieren krijgen meer ruimte, vaak mogen ze naar buiten en krijgen ze stro. Ze krijgen geen biologisch voer.

Beter Leven Keurmerk

De invulling van de term ‘scharrel’ is voor vlees niet wettelijk vastgelegd. Daarom moet je bij scharrelvlees altijd goed op het keurmerk letten. In de supermarkt kun je het beste kijken naar het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dit keurmerk werkt met sterren: iedere ster staat voor een beter dierenwelzijn. Scharrelvlees krijgt één of twee sterren. Twee sterren is beter voor het dier. 

Scharrelslager

Een van de belangrijkste keurmerken voor slagerijen is het scharrelkeurmerk van PROduCERT. Iedere scharrelvleessoort heeft een iets ander logo.

Scharrelkip versus scharrelei

We houden twee soorten kippen in Nederland: kippen die eieren leggen (leghennen) en kippen die vlees produceren (vleeskuikens). Er is een groot verschil in het welzijn van een scharrelvleeskuiken en een scharrel-leghen. De manier waarop een scharrel-leghen wordt gehouden is gangbare intensieve vee-industrie, de hen mag bijvoorbeeld nooit naar buiten. Een scharrelvleeskuiken heeft het daarentegen een stuk beter dan haar soortgenoten in de gangbare vee-industrie. Zij krijgt meer afleidingsmateriaal, meer ruimte en ze mag naar buiten. Kijk hier voor informatie over meer diervriendelijke eieren.

Vind jij het belangrijk dat meer mensen weten hoe dier(on)vriendelijk hun stukje vlees is? Help ons dan. Samen helpen we de dieren aan een beter leven. Doe je mee?


nieuws over diervriendelijk eten

24 jun 2017 Stalmelk in Chocomel en Fristi

Vandaag start Wakker Dier een campagne om de klanten van Chocomel en Fristi te waarschuwen dat er deels stalmelk in zit. Deze merken laten niet alle koeien in de wei. Gelukkig zijn er veel diervriendelijkere alternatieven. Lees meer.  

23 jun 2017 Misstanden in slachthuizen

Vandaag in de NRC een groot verhaal over de vele misstanden in slachthuizen. Deze zullen niet minder worden zolang vlees te goedkoop is. Daarom voert Wakker Dier campagne tegen de kiloknaller. Lees de NRC hier.  

14 jun 2017 Wakker Dier deelt Happy Chicken Deals uit in Nieuwegein

Vanmiddag kunnen kinderen een plofkipvrij Happy Chicken Deal ophalen bij de foodtruck van Wakker Dier. McDonald's stopt nog steeds plofkip in haar Happy Meal met kipnuggets, dus wij willen kinderen een alternatief bieden zónder dierenleed. Lees meer.

 

Laatste update: februari 2017

wat kun jij doen?

Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Bekijk dit en andere vegetarische recepten.