• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • vis

'Duurzame' vis

Honderd procent duurzame vis bestaat op dit moment nog niet. Voor zowel kweek- als wilde vis zijn er keurmerken ontwikkeld waarin een aantal belangrijke stappen worden gezet voor milieu, maar aan het welzijn van de vis is niet gedacht.

MSC-keurmerk

Het grootste probleem met wilde vis is overbevissing. Om dit tegen te gaan, is het MSC-keurmerk opgericht. Vis die dit keurmerk mag dragen, is afkomstig van vissers die zich actief inzetten om het visbestand op peil te houden. Maar voor het welzijn van de vissen is niets geregeld. Zij sterven nog steeds een gruwelijke dood: levend en onverdoofd geslacht, opengesneden of bevroren. Lees hier meer over het welzijn van vissen.

ASC-keurmerk

Omdat de zeeën overbevist zijn, kiezen steeds meer mensen voor kweekvis. De kweekvissector groeit hard, maar hiervoor bestaan geen welzijnseisen. Een aantal jaren geleden is er een keurmerk voor kweekvis opgericht, het ASC-keurmerk. Maar helaas is dit keurmerk voornamelijk gericht op milieu en negeert het vissenwelzijn, zodat pijnlijke onverdoofde slacht gewoon is toegestaan bij deze vis.

De VIS-wijzer

Er is nu nog geen echt duurzame vis verkrijgbaar. Als je toch vis wilt eten, kies dan voor de groene soorten in de VIS-wijzer. Dit zijn wilde vissoorten die niet overbevist zijn en gevangen worden met minimale schade aan de natuur. Check op de Eet-Vis-Wijzer of de vis niet te vervuild en ongezond is.

radiospots over vis

  • Vissen kunnen niet gillen (2009)

nieuws over vis

28 mei 2017 Kweekzalm dubbel vaak in reclame

Kweekzalmen hebben een rotleven en bezwijken momenteel massaal aan ziektes en parasieten. Toch gooien onze supermarkten dit leed dubbel vaak in de reclame op de televisie. Wakker Dier waarschuwt: koop het niet! Lees meer.  

18 okt 2016 Kassa over keurmerken

Het is een jungle aan keurmerken en logo's in de supermarkt. Milieucentraal maakte een top 11 keurmerken, waaronder Beter Leven, ASC en MSC. Maar pas op: ASC en MSC zeggen niets het welzijn van de vis. Kijk Kassa.  

28 jan 2016 ESBL op kweekvis

Pas op met sushi eten! Sinds Wakker Dier in november 2014 de eerste ESBL vond op Aziatische garnalen, doet de NVWA hier onderzoek naar. Nu blijkt 3% van kweekvis monsters uit Azie en 3% van Nederlandse mosselen en oesters besmet te zijn met antibiotica resistente bacterien. 

Laatste update: februari 2017

wat kun jij doen?

Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Bekijk dit en andere vegetarische recepten.