• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
 • weidegang

Stimuleer weidegang in de supermarkt

De meeste Nederlandse boeren laten hun melkkoeien in de wei grazen. Maar onder andere door schaalvergroting houden steeds meer boeren hun koeien het hele jaar door op stal: in 2015 al zo'n 35 procent. Dat zijn zo’n half miljoen koeien. Als consument kun je hier gelukkig iets aan doen! Kies voor zuivel van koeien uit de wei: demeter, biologisch of met weidegarantie. 

Weidegang

Steeds meer verse melk heeft ‘weidegang-garantie’. Dat houdt in dat koeien minstens 120 dagen van het jaar, 6 uur lang in de wei lopen. Je herkent deze producten aan het weidemelklogo. Als deze duidelijk op de verpakking staat, mag je er in redelijkheid van uitgaan dat dit klopt. Als er alleen maar een ‘groene sfeer’ wordt opgeroepen, kun je er niet vanuit gaan dat deze dieren ook werkelijk buiten komen. Bij twijfel kun je navraag doen bij de fabrikant.

Biologische zuivel

Wil je zeker weten dat de zuivel die jij koopt afkomstig is van een koe die goed behandeld is? Kies dan voor biologische of biologisch-dynamische (Demeter) producten. Deze dieren staan het vaakst in de wei, gemiddeld 200 dagen, 16 uur per dag. Ze krijgen biologisch voer en in de biologisch-dynamische houderij mogen ze ook hun hoorns houden. Dat kalfjes bij de koe mogen blijven, is helaas nog bij geen één keurmerk gegarandeerd.

Kaas

Let vooral goed op bij kaas. Voor 1 kilo kaas is namelijk 10 liter melk nodig. Ook sommige bekende kaasmerken zoals Maaslander, Old Amsterdam en Leerdammer verwerken deels stalmelk in hun kaas. Gelukkig kun je in de supermarkt tegenwoordig kiezen voor kaas van koeien met weidegang, door te letten op het biologisch keurmerk of een weidemelklogo. Daarvan weet je zeker dat alle koeien in de wei mogen grazen! 

Cijfers

 • Er zijn meer dan 3 miljoen melkkoeien in Nederland, 40% hiervan is jongvee.
 • 35% van alle melkkoeien kent geen weidegang.
 • Alle kalfjes worden te jong van hun moeder gescheiden.
 • Het aantal megastallen met melkkoeien zal waarschijnlijk stijgen tot 500 in 2020.
 • Een melkkoe geeft gemiddeld ruim 8.000 liter melk per jaar.
 • 50-70% van de koeien wordt rond het 4e of 5e levensjaar naar het slachthuis gebracht vanwege gezondheidsproblemen

Wat wil Wakker Dier vooral verbeteren?

melkkoe
 • Weidegang voor alle koeien.
 • Kalfjes laten opgroeien bij hun moeder in de kudde.
 • De melkproductie terug naar een normaal peil zodat koeien gezond blijven.

video's over melkkoeien

radiospots over melkkoeien

 • stalmelk fristi radiospot
 • stalmelk chocomel radiospot

nieuws over melkkoeien

24 jun 2017 Stalmelk in Chocomel en Fristi

Vandaag start Wakker Dier een campagne om de klanten van Chocomel en Fristi te waarschuwen dat er deels stalmelk in zit. Deze merken laten niet alle koeien in de wei. Gelukkig zijn er veel diervriendelijkere alternatieven. Lees meer.  

20 jun 2017 Hulp voor bioboer en biokoe

We vroegen iedereen om een kleine bijdrage te doen voor de advocatenkosten van de bioboeren. Met succes! €10.000 werd opgehaald en wij verdubbelen naar €20.000. Grote dank allemaal! Lees meer.   

Laatste update: november 2015

wat kun jij doen?

Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Vega recept: Zelfgemaakt stracciatella-ijs
Bekijk dit en andere vegetarische recepten.