• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie

Het leven van een kip in de vee-industrie

Er leven zo’n 96 miljoen kippen in Nederland. Een gewone kip, zoals je die op een kinderboerderij ziet, bestaat niet in de vee-industrie. Kippen worden gehouden ofwel voor hun vlees, ofwel voor hun eieren. In beide gevallen zijn ze tot het uiterste doorgefokt om de hoogste productie uit de kip te halen.

Lees meer over leghennen of vleeskuikens:

  • portal button legkip
  • portal button vleeskuiken

Kippen die worden gehouden voor hun vlees, heten vleeskuikens. Deze dieren zijn tot het uiterste doorgefokt op snelle groei en op grote borstspieren voor een grote kipfilet. Het meest gehouden vleeskuiken, is de plofkip. Deze heet zo, omdat ze na zes weken al ruim twee kilo weegt. Dan gaat ze naar de slacht. Op die leeftijd is een kip nog een kuiken. De poten kunnen na zes weken het eigen gewicht nauwelijks meer dragen. In Nederland worden jaarlijks een half miljard plofkippen geslacht.

Kippen die worden gehouden voor hun eieren, heten leghennen. Zij zijn doorgefokt op eierproductie. Een 'industriële' leghen legt er wel 300 per jaar. Bijbehorende welzijnsproblemen zijn broze botten, pikkerij en lage weerstand. Omdat de haantjes van legkippen niet snel groeien en omdat ze geen eieren leggen, zijn ze niet economisch rendabel en worden ze - direct uit het ei - vernietigd. Een leghen wordt anderhalf jaar oud, dan gaat het dier naar de slacht en wordt ze ‘soepkip’.

Of het nou een vleeskip is of een leghen, geen van deze kippen heeft ooit zijn of haar moeder gezien. Ook biologisch gehouden kippen niet. Eieren worden geproduceerd door bedrijven waar men ‘ouderdieren’ of ‘grootouderdieren’ houdt. De eieren worden getransporteerd naar broederijen en daar komen alle kuikens uit hun ei. Vanuit de broederij gaan de kuikens naar de vetmester of naar de ei-producent. Het overgrote deel van de kippen komt nooit buiten en leeft in schuren en kooien met duizenden dicht op elkaar. Aan het einde van hun leven worden ze hardhandig gevangen, op transport gezet en geslacht.

video's over kippen

radiospots over kippen

  • Keurslagers (2014)
  • Scharrelpolitie: doe aangifte!
  • Scharrelpolitie: kooiei bij Honig
  • Scharrelpolitie: Honig mogelijk kooiei
  • Scharrelpolitie: kooiei bij Hanos

nieuws over kippen

Laatste update: oktober 2013.

wat kun jij doen?

Big

Hij heeft zijn hele leven nog voor zich…
in verstikkende ammoniakdampen.

Miljoenen varkens krijgen ademhalingsproblemen en longaandoeningen. Schadelijk ammoniakgas is hiervan één van de belangrijkste oorzaken.

Wilt u een donatie doen om de varkens te helpen?

MISSCHIEN LATER JA

Wat jammer dat je niet meedoet. Lees meer over het leven van een varken.

VorigeNaar de site

Wakker Dier in actie

Wat fijn dat je meedoet! EetGeenDierenDag is een van de vele campagnes waarmee Wakker Dier probeert de verschrikkelijke vee-industrie te stoppen. Wil je ook bij toekomstige acties meehelpen om een einde te maken aan de vee-industrie? Vul dan je e-mailadres in!

Je krijgt dan regelmatig onze 'Wakker in Actie'-oproepen.

PS: Je kunt je altijd afmelden. Wij spammen niet en we verstrekken je gegevens nooit aan derden. Zie ook ons privacy statement.