legkippen

die hebben geen kiplekker leven

 • 43 miljoen

  legkippen telde Nederland in 2020

 • 300 tot 500 eieren

  kan een kip leggen voor ze weggedaan wordt

 • 40 miljoen

  eendagskuikens worden jaarlijks vergast of versnipperd

Het begint… in een broedmachine

Zodra alle eieren zijn uitgekomen, gaan de hennetjes en haantjes uit elkaar. Omdat de haantjes geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor vleesproductie, worden ze direct vergast of levend vermalen. Tot voor kort werd bij de hennetjes direct de snavelpunt verwijderd, zodat ze elkaar later niet uit verveling of ruimtegebrek zouden verwonden. Dit is nu verboden. De eerste zestien tot achttien weken leven de hennetjes in een opfokstal, daarna gaan ze naar een stal met kooien of een scharrelstal.

De ongelukkigste legkip? De kooikip

De traditionele legbatterij – waar een kip één A4 aan leefruimte heeft, zonder stok, nest of strooisel – is al langere tijd verboden in Europa. Sinds 1 januari 2021 zijn ook verrijkte kooien verboden in Nederland. Legbatterij-eieren en eieren uit verrijkte kooien kunnen hier nog wel verkocht worden. En ook kooikippen leven nog steeds in Nederland: in koloniehuisvesting. 

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Legkippen in koloniekooien

In Nederland leven zo’n 3,5 miljoen kippen in koloniekooien. Elke kolonie huisvest minimaal dertig kippen in een kooi. Deze kooi hoeft maar 60 centimeter hoog te zijn. Dat is slechts 5 centimeter hoger dan bij de verrijkte kooien. Er zijn twee zitstokken op verschillende hoogtes, een mat met strooisel en een legnest. De leefruimte is nog steeds erg beperkt: een kip heeft minder dan twee A4’tjes aan ruimte.

Een scharrelkip scharrelt niet

Ook een scharrelkip heeft ongeveer twee A4’tjes aan leefruimte. Binnen welteverstaan, want anders dan de naam doet vermoeden, komt een scharrelkip nooit buiten. Ze leeft met duizenden andere hennen samen in een schuur. In zo’n schuur is er gelukkig strooisel aanwezig. Verder is het mogelijk om een klein sprintje te trekken. Ook zijn er zitstokken en flappen om eieren achter te leggen. Maar daarmee is alles gezegd. De schuren bieden nog steeds weinig ruimte en weinig afleiding. Dus gaan de kippen elkaar pikken. En niet bepaald op een lieve manier.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

 • Een uitloop naar buiten, voldoende strooisel, een rustig legnest en ruime zitstokken.
 • Stoppen met het doden van pasgeboren haantjes.

Wat gebeurt er na zeventien maanden en al die eieren?

Dan worden de hennen ’s nachts met de hand gevangen. Dat gaat er ruw aan toe: veel kippen breken vleugels en poten. Daarna gaan ze op transport, vaak naar een slachterij in het buitenland. Daar eindigt hun veel te korte leventje… als soepkip.

Beeld: close up van een legkip

Geef alle legkippen ruimte om te scharrelen

Een legkip heeft geen ruimte om te scharrelen. Help je mee dit te veranderen?